SOHR: Uništena najveća bolnica u Alepu. Rusija: Nismo je mi gađali

Adham Sahlul, iz ljekarske nevladine organizacije Sirijsko-američko ljekarsko društvo (SAMS) u saopštenju za medije je naveo da je najveća bolnica u istočnom Alepu, M10, uništena i trajno onesposobljena, a da ljekari koriste kodove da identifikuju bolnice iz bezbjednosnih razloga
9 komentar(a)
Alepo, Foto: Reuters
Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.10.2016. 17:36h

Najveća bolnica u pobunjeničkom istočnom dijelu sirijskog grada Alepa bila je meta velike ofanzive vladinih snaga uz podršku Rusije i uništena je u današnjim vazdušnim napadima, saopštila je sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava (SOHR).

"Bolnica je direktno ciljana za vrijeme vazdušnih napada", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman za agenciju Frans pres.

Adham Sahlul, iz ljekarske nevladine organizacije Sirijsko-američko ljekarsko društvo (SAMS) u saopštenju za medije je naveo da je najveća bolnica u istočnom Alepu, M10, uništena i trajno onesposobljena, a da ljekari koriste kodove da identifikuju bolnice iz bezbjednosnih razloga.

"Bolnica više nije upotrebljiva. Prema osoblju i ljekarima ona više ne može da se popravi. Plašimo se da će se zgrada srušiti na podzemni dio bolnice... plašimo se za osoblje", rekao je Sahlul.

Prema SAMS-u, u bombardovanju je poginulo troje zaposlenih u održavanju bolnice. Opservatorija je sa svoje strane potvrdila smrt dvoje zaposlenih, uz navode da je treći još pod ruševinama.

Ova bolnica nazvana M10 bila je više puta bila meta vazdušnih napada, posebno u subotu.

Opservatorija nije mogla da potvrdi da li su bombardovali avioni vladinih snaga ili ruski avioni. Vladine snage uz pomoć ruskih aviona vode vazdušnu kampanju na pobunjenički sektor Alepa.

Od početka ofanzive 22. septembra, provladine snage uspjele su da zauzmu teritoriju od pobunjenika u centralnom i sjevernom dijelu Alepa, a u bombardovanjima je poginulo desetine civila.

Podijeljen od 2012. na zapadni sektor pod kontrolom vladinih snaga i na istočne četvrti u rukama pobunjenika, Alep, drugi po veličini grad u Siriji, postao je glavni front sirijskog petogodišnjeg sukoba.

Oko 250.000 ljudi, uključujući i djecu, živi u istočnim četvrtima grada, koje su pod opsadom vladinih snaga, i prema UN- oni su suočeni sa najvećom humanitarnom katastrofom ikad viđenom u Siriji.

Rusija: Velika efikasnost vazdušnih udara, nisu gađane bolnice i škole

Ruski zvaničnik pozdravio je danas "veliku efikasnost" ruskih vazušnih udara u Siriji, posebno u Alepu, i demantovao optužbe da je gađana bilo koja bolnica ili škola.

"Mi smo praktično spriječili teroriste da podignu crnu zastavu iznad Damaska", glavnog grada Sirije, rekao je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Genadi Gatilov, prenosi novinska agencija Ria.Novosti.

"Sa tog stanovišta naše učestvovanje je vrlo efikasno, posebno sada kada se situacija u Alepu pogoršala", rekao je on i ocijenio da je intervencija ruskih vazdušnih snaga doprinijela da se "spriječi totalni haos" u Siriji.

"Optužbe da je Rusija bombardovala ljekarske objekte, bolnice ili škole su potpuno neosnovane", rekao Gatilov.

Lavrov: Sporazum o Siriji u stanju suspenzije

Sporazum Rusije i SAD o Siriji se nalazi u stanju suspenzije jer je još nejasno kako se Vašington odnosi prema opoziciji koja ne priznaje taj dogovor, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Izjave i potezi američkih kolega, kada je riječ o Siriji, odlikuju se mnogim protivrečnostima, dok je nama prioritet da se prevaziđu sve dvosmislenosti, pogotovo jer one direktno utiču na saradnju sa SAD kada je riječ o sprovođenju dogovora, koji se trenutno nalaze u stanju suspenzije, jer je nejasno kako se Vašington odnosi prema opozicionarima koji ne prihvataju taj dogovor", rekao je Lavrov.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je prethodno da je Vašington na ivici da obustavi sve pregovore sa Moskvom kada je riječ o sirijskom konfliktu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tim povodom izrazio žaljenje zbog nekonstruktivnog pristupa i retorike koja se mogla čuti u posljednjih nekoliko dana, istakavši da je Moskva i dalje zainteresovana za saradnju sa Vašingtonom po pitanju Sirije.

Lavrov je rekao da Rusija smatra da se ne smije dozvoliti propast dogovora Rusije i SAD o Siriji, čija bi realizacija pomogla da se uspostavi koordinacija u borbi protiv terorizma.

"Uvjereni smo da bi realizacija mogla da pomogne da se uspostavi efikasna koordinacija u borbi protiv terorizma, da se učvrsti primirje, da se proširi humanitarni pristup stanovništvu kojem je potrebna pomoć", rekao je Lavrov.

Moskva Vašingtonu: Obraćanje s pozicije sile neće proći

Rusko suspendovanje sporazuma o uništenju viška plutonijuma je signal Vašingtonu da obraćanje Rusiji sa pozicije sile, jezikom sankcija i ultimatuma, neće proći, poručio je danas ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Suspenzija tog sporazuma je bila "iznuđena mjera", naveo je Lavrov u saopštenju objavljenom na sajtu ministarstva, prenio je Rojters.

Lavrov je istakao da se Rusija ne odriče odgovornosti povodom nuklearnog razoružanja.

Sputnjik navodi da je Rusija postavila uslove SAD pod kojima je spremna za nastavak dogovora o korišćenju plutonijuma.

Među njima su izmjene sporazuma o uništenju viška plutonijuma između Rusije i SAD i smanjenje vojne infrastrukture SAD u članicama NATO, kao i potpuno ukidanje sankcija i kompenzacija za troškove nastale zbog sankcija.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas dekret kojim se suspenduje sporazum Rusije i SAD o uništenju viška plutonijuma, a kao razlog su navedene "neprijateljske akcije SAD".

Time je suspendovan sporazum Moskve sa zvaničnim Vašingtonom o uništenju plutonijuma, potpisan 2000. godine.

Odluka o suspenziji je objašnjena "neprijateljskim akcijama SAD" protiv Rusije i time što Vašington nije poštovao odredbe sporazuma, prenio je RT.

Pomenuti sporazum se zasniva na pregovorima iz devedesetih godina, kada su nuklearne sile SAD i Rusija odlučile da spriječe ponovno korišćenje plutonijuma iz demontiranih nuklearnih bojevih glava tako što će ga uništiti.

Sporazum obavezuje zemlje-potpisnice da plutonijum unište kako on više ne bi bio upotrebljiv kao nuklearno naoružanje.

Bonus video: