TAJNA BIVŠEG PREDSJEDNIKA IZRAELA

Peres: Spriječio sam katastrofu, objavite ovo kada budem mrtav

U razgovoru Peresa sa urednikom Džerusalim posta, Dejvidom Brinom, u avgustu 2014. godine, Peres je upitan šta je njegov najveći uspjeh za vrijeme predsjedničkog mandata
56 pregleda 5 komentar(a)
Šimon Peres, Foto: Beta/AP
Šimon Peres, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2016. 07:14h

Bivši izraelski predsjednik Šimon Peres izjavio je 2014. godine da je "odgovorio premijera Benjamina Netanijahua od katastrofalnog vojnog napada na Iran" uz obavezu da se ova izjava ne objavljuje do njegove smrti.

'Džerusalim post' je dan nakon njegove sahrane objavio izjavu u kojoj se otrkriva da je Peres zaslužan za zaustavljanje plana Benjamina Netanijahua, piše RT.

U razgovoru Peresa sa urednikom Džerusalim posta, Dejvidom Brinom, u avgustu 2014. godine, Peres je upitan šta je njegov najveći uspjeh za vrijeme predsjedničkog mandata.

"Lično sam intervenisao i zaustavio Netanjahua da napadne iranska nuklearna postrojenja. Ne želim da idem u detalje, ali reći ću vam da je on bio spreman da izvede napad, a ja sam ga zaustavio" rekao je tada Peres i dodao da ga je "upozorio na posljedice koje bi bile klatastrofalne".

Na pitanje urednika Džerusalim posta, kada može da objavi izjavu, Peres je rekao: "Kada budem mrtav", piše RT.

Nakon moždanog udara, Šimon Peres je umro 28. septembra 2016, u blizini Tel Aviva, nakon čega je ova izjava objavljena.

Benjamin Netanijahu je 2012. godine upozoravao svet na će Iran za godinu dana imati dovoljno obogaćenog uranijuma za proizvodnju nuklearne bombe i pozvao međunarodnu zajednicu da povuče "jasnu crvenu liniju'' i sve to zaustavi na vrijeme.

"Crvene linije ne vode u rat, crvene linije sprječavaju rat. Ništa ne može više da ugrozi svet nego nuklearno naoružani Iran", rekao je tada Netanijahu i svetu pokazao crtež sa bombom koji je privukao dosta pažnje.

Preporučujemo za Vas