Ljekari bez granica: Alep je postao velika klanica

Ujedinjene nacije upozoravaju na "humanitarnu katastrofu" u Alepu, koji je u fokusu novog nacrta rezolucije UN-a
1 komentar(a)
Alep, Foto: Reuters
Alep, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.10.2016. 07:53h

Istočni dio Alepa, koji je pod opsadom pobunjenika, postao je "velika klanica" u smrtonosnom napredovanju sirijske vojske uz podršku ruskih vazdušnih snaga, saopštila je danas organizacija Ljekari bez granica (MSF).

Sirijska vojska je uspjela da uđe u još dva dijela Alepa, dok je dogovoreno primirje koje su potpisali Moskva i Vašington, pred potpunim kolapsom, prenosi AFP.

Ujedinjene nacije upozoravaju na "humanitarnu katastrofu" u Alepu, koji je u fokusu novog nacrta rezolucije UN-a kojim se poziva na prekid neprijateljstava.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je za BBC da Vašington štiti bivši ogranak Al Kaide - Fateh al Šam Front, nekada poznat kao Al Nusra front u svojim pokušajima da svrgnu predsjednika Bašara Al Asada.

Prema navodima za Opservatorje za ljudska prava, sirijska vojska je odlučna da, po svaku cijenu, povrati sve oblasti grada Alepo, a od juče su pojačane vojne akcije koje napreduju ka centru ovog grada.

Opservatorija navodi da su od početka vojne operacije, Damask i Moskva u vazdušnim i bombaškim napadima i artiljerijskim paljbama, ubili više od 216 ljudi među kojima je najmanje 40 dijece.

Bonus video: