Rjabkov o izjavi Kerija: Emocionalni slom, politika prijetnji i ucjena

"Nemoguće je postići dogovor i stabilizaciju na ovakvoj osnovi. Ali ne možete natjerati nekog da vas voli. Mi imamo svoje pristupe i svoje principe", naglasio je ruski zvaničnik, prenosi Sputnjik
1 komentar(a)
Sergej Rjabkov, Foto: Reuters
Sergej Rjabkov, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.09.2016. 10:11h

Visoki ruski diplomata rekao je danas da američka prijetnja o prekidu svake saradnje s Rusijom u sirijskom sukobu predstavlja "emocionalni slom" i da je Rusija spremna da podrži 48-očasovni prekid vatre oko Alepa.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov odbacio je pozive Vašingtona za sedmodnevni prekid neprijateljstava u Siriji ali je rekao da je Rusija spremna da podrži 48-očasovno primirje iz humanitarnih razloga.

Njegove izjave uslijedile su poslije upozorenja državnog sekretara SAD Džona Kerija da će SAD prekinuti saradnju sa Moskvom ako ne prestanu ruski i sirijski napadi na Alep.

Prema navodima ruskih novinskih agencija Rjabkov je poslije te izjave rekao za SAD da se "desio određeni emocionalni slom".

Rjabkov je takođe ponovio ruski stav da bi sedmodnevno primirje u ofanzivi u Alepu dalo vremena ekstremističkim borcima da se konsoliduju.

Rjabkov je takođe izjave SAD o prekidu saradnje sa Rusijom o Siriji predstavljaju nazvao politikom prijetnji i ucjena usmjerenu na nametanje rješenja povoljnih za SAD i njihove klijente.

"Nemoguće je postići dogovor i stabilizaciju na ovakvoj osnovi. Ali ne možete natjerati nekog da vas voli. Mi imamo svoje pristupe i svoje principe", naglasio je ruski zvaničnik, prenosi Sputnjik.

Rjabkov kaže da SAD nanose dalju štetu bilateralnim odnosima sa Rusijom dovodeći u pitanje sporazume o Siriji.

"Amerikanci nakon brojnih neuspjeha u svojim obavezama u okviru ugovora, koji su sada skoro u potpunost poznati, počinju da predstavljaju stvari kao da sirijska strana i mi djelujemo na takav način da se postavlja pitanje daljeg nastavka saradnje i zajedničkog rada", istakao je on.

Prema njegovim riječima, "to je u skladu sa pravcem nametanja jednostranih pristupa koji nam nikada nije bio prihvatljiv".

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova istakao je da "tu nema i ne može da bude nikakve brige o situaciji u Alepu, humanitarnim problemima stanovništva i tragedijama koje se dešavaju svaki dan. Sve je to čista politika i geopolitika"“, zaključio je on.

U međuvremenu, portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je riječi zvaničnog predstavnika americkog Stejt departmenta Džona Kirbija, koji je izjavio da bi se u ruskim gradovima mogli desiti teroristički napadi ako se u Siriji ne zaustavi građanski rat.

Kirbi je ovo izjavio nakon što je Vašington zaprijetio da će prekinuti saradnju sa Rusijom o Siriji.

Zaharova u komenatru na svojoj Fejsbuk stranici kaže da Kirbijeve riječi više liče na komandu "Napadaj!" nego na komentar diplomate.

Bonus video: