Svjetski zvaničnici odaju počast preminulom Šimonu Peresu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u saopštenju povodom Peresove smrti rekao da će kasnije danas biti sazvan specijalan sastanak vlade a poslije toga će se sastati poseban odbor da pripremi sahranu kojoj se očekuje da će prisustvovati brojni svjetski lideri
5 komentar(a)
Šimon Peres, Foto: Reuters
Šimon Peres, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.09.2016. 07:35h

Svjetski zvaničnici na vijest o smrti Šimona Peresa, bivšeg izraelskog predsjednika, dobitnika Nobelove nagrade za mir, koji je umro noćas, ističu da je Peres bio patriota, državnik vizionar i čovjek duboko posvećenog traganju za mirom.

Američki predsjednik Barak Obama napisao je: "Mišel i ja noćas se pridružujemo svima onima koji u Izrael u SAD i u cijelom svijetu odaju počast izuzetnom životu našeg dragog prijatelja Šimona Peresa, ocem osnivačem države Izrael i državnika čije angažovanje za bezbjednost i potraga za mirom su bili zasnovani na njegovoj nepokolebljivoj moralnoj snazi i njegovom velikom optimizmu".

Obama je dodao da Peres nikad nije prestao da vjeruje u mogućnost mira da je on bio "suština samog Izraela.

"Ima malo ljudi sa kojima dijelimo ovaj svijet i koji mijenjaju tok ljudske istorije. Moj prijatelj Šimon bio je jedan od tih ljudi", rekao je Obama.

Bivši američki predsednik Bil Kliton koji je 1993. godine nadgledao potpisivanje u Vašingtonu sporazuma iz Osla između Izraelaca i Palestinaca, odao je poštu čovjeku koji "se žustro zalagao za mir, pomirenje i budućnost u kome će sva djeca Avrahama izgraditi bolje sjutra".

Godinu dana poslije toga Peres je dobio Nobelovu nagradu za mir, koju je dijelio sa tadašnjim izraelskim premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom.

"Nikad neću zaboraviti koliko je bio srećan prije 23 godine kada je potpisao sporazume iz Osla na travnjaku u Bijeloj kući nagovještavajući svjetliju eru u izraelsko-palestinskim odnosima", napisao je Bil Klinton u saopštenju.

"On je bio genije s velikim srcem koji je koristio svoje darove da zamisli budućnost pomirenja ne sukoba, ekonomsko i socijalno osnaženje ne bes i frustraciju".

Bil Klinton i njegova supruga, predsjednička kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton, istakli su da su smrću Šimona Peresa izgubili pravog i dragog prijatelja.

"Izrael je izgubio vođu koji se od njegovog nastajanja zalagao za bezbjednost, prosperitet i nebrojane mogućnosti", napisali su Klintonovi.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je ocijenio da "Izrael gubi jednog od svojih najsvetlijih državnika, mir svog najžustrijeg branioca, a Francuska gubi vjernog prijatelja".

"Šimon Peres sada pripada istoriji koja je bila njegov kompanjon tokom njegovog dugog života", napisao je Oland.

Bivši britanski premijer i bivši mirovni izaslanik za Bliski istok Toni Bler rekao je da je "Šimon Peres bio politički gigant, državnik koji će ostati kao jedan od velikana našeg vremena i svih vremena, i neko koga sam ja duboko volio".

Njemački predsjednik Joakim Gauk je napisao: "Šimon Peres je obilježio Izrael kao ni jedan drugi političar. On je služioi svojoj zemlji u različitim funkcijama sa čvrstim principima kada se radi o bezbjednosti Izraela i jakom voljom kada se radi o unapredjenju mirovnog procesa s Palestincima".

"Njegov život u službi miru i pomirenju može da posluži za primjer mladima", dodao je Gauk.

Bivši američki predsjednik Džordž Buš stariji napisao je da je Peres imao "urođenu humanost i pristojnost" a Bušov sin, takođe bivši američki predsjednik, Džordž V. Buš naveo je da će njegovoj porodici nedostajati Šimon Peres i njegovo dostojanstvo i optimizam.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u saopštenju povodom Peresove smrti rekao da će kasnije danas biti sazvan specijalan sastanak vlade a poslije toga će se sastati poseban odbor da pripremi sahranu kojoj se očekuje da će prisustvovati brojni svjetski lideri.

Peres je umro noćas u 94. godini, dvije nedjelje pošto je pretrpio jak moždani udar.

Bonus video: