Bivši izraelski predsjednik Šimon Peres u kritičnom stanju: "Bori se za život"

Nobelovu nagradu za mir je dobio 1994. godine, zajedno sa premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom, zbog uloge u postizanju Sporazuma iz Osla kojima je predviđena nezavisna palestinska država
0 komentar(a)
Šimon Peres, Foto: Reuters
Šimon Peres, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.09.2016. 17:29h

Bivši izraelski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, 93. godišnji Šimon Peres, u kritičnom je stanju nakon moždanog udara ranije ovog mjeseca, javlja AFP pozivajući se na izvore bliske Peresu.

Peres je 13. septembra primljen u bolnicu u Tel Avivu zato što se nije dobro osjećao, a moždani udar je doživio dok je bio u bolnici.

On je pod ljekovima i na respiratoru u jedinici za intenzivnu njegu.

"Predsjednik se bori za život. Njegovo zdravstveno stanje je veoma teško, ljekari su zabrinuti", rekao je izvor AFP-u.

Peres je tokom karijere bio na gotovo svim važnim funkcijama u Izraelu. Bio je dva puta premijer i predsjednik od 2007. do 2014. godine.

Nobelovu nagradu za mir je dobio 1994. godine, zajedno sa premijerom Jicakom Rabinom i palestinskim liderom Jaserom Arafatom, zbog uloge u postizanju Sporazuma iz Osla kojima je predviđena nezavisna palestinska država.

Kao nekadašnji "jastreb" koji je postao "golub", uživa veliko poštovanje u svijetu.

Nakon moždanog udara poruke podrške stigle su od pape Franja, američkog predsjednika Baraka Obame, ruskog predsjednika Vladimira Putina, porodice Klinton, Donalda Trampa i britanskog premijera Tonija Blera.

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun rekao je da se nada da će se Peres oporaviti brzo i u potpunosti, napominjući da je bio "neumoran u traženju mira između Izraelaca i Palestinaca".

On je posljednjih godina nastojao da ostane aktivan uprkos poodmakloj dobi, naročito kada je riječ o aktivnostima Peresovog centra za mir, navodi AFP.

Rođen je u Poljskoj 1923. godine, a kada je imao 11 godina emigrirao je u tadašnju Palestinu koja je bila pod britanskim mandatom.

Pridružio se cionističkoj borbi i sreo sa Davidom Ben Gurionom, koji će postati njegov mentor i prvi premijer Izraela.

Peres je postao generalni direktor novoformiranog ministarstva odbrane kada mu je bilo samo 29 godina. Važio je za pokretačku silu iza izraelskog nuklearnog programa, mada Izrael nikad nije javno objavio da ima takav program.

Govorio je da je tajna njegove dugovječnosti to što malo jede, svakodnevno vježba i popije jednu ili dvije čaše dobrog vina.

Bonus video: