Tramp će priznato Jerusalim kao cjelokupnu prijestonicu Izraela

Tramp priznaje da je Jerusalim vječna prestonica jevrejskog naroda već 3.000 godina i da će SAD, pod njegom administracijom, prihvatiti mandat američkog Kongresa da se Jerusalim prizna kao nepodijeljeni glavni grad Izraela, saopšteno je iz njegovog predizbornog štaba
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.09.2016. 06:50h

Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD Donald Tramp obećao je izraelskom premijeru da će, ako bude izabran za predsjednika, priznati Jerusalim kao cjelokupnu izraelsku prijestonicu, prenosi danas AFP.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu, koji boravi u posjeti SAD, sastao se privatno sa Trampom dan uoči prve TV debate sa kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton.

Tramp priznaje da je Jerusalim vječna prestonica jevrejskog naroda već 3.000 godina i da će SAD, pod njegom administracijom, prihvatiti mandat američkog Kongresa da se Jerusalim prizna kao nepodijeljeni glavni grad Izraela, saopšteno je iz njegovog predizbornog štaba.

Izrael je zauzeo istočnu arpasku polovinu Jerusalima tokom rata 1967. i anektirao ga 1980, proglasivši cio grad za prestonicu Izralea.

SAD i većina članica UN ne priznaju tu aneksiju i smatra da bi konačni status Jerusalima trebalo da bude riješen u okviru pregovora sa Palestincima.

Američki Kongres je 1995. godine usvojio zakon kojim se poziva na priznanje nepodeljenog Jerusalima kao prestonice Izraela, ali nijedan američki predsjednik nije primijenio taj zakon smatrajući da je Kongres time prekršio ovlašćenja po pitanju spoljen politike.

Kancelarija izraleskog premijera izdala je saopštenje posle sastanka ali bez pominjanja Trampovog obećanja u vezi sa Jerusalimom.

Iz Trampovog štaba je takođe saopšteno da je Tramp obećao Izraelu i "izuzetnu stratešku, tehnološku i vojnu saradnju" u slučaju da bude izabran za predsjednika.

Za Trampa je Izrael vitalni partner SAD u globalnom ratu protiv radikalnog islamskog terorizma.

Netanijahu je ima privatni sastanak i sa Hilari Klinton.

Bonus video: