"RADI SE O ODGOVORNOSTIMA, OSNOVNIM VRIJEDNOSTIMA I PRINCIPIMA"

Avramopulos na Samitu o izbjegličkoj krizi: Nema solidarnosti "a la kart"

Avramopulos je naglasio da se sastanak održava u važnom trenutku i da je dobro da se diskutuje sa kolegama iz zemalja duž balkanske rute, bile one članice EU ili ne, kako da se suočimo zajedno sa migrantskim izazovom
0 komentar(a)
Dimitris Avramopulos, Foto: Reuters
Dimitris Avramopulos, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2019. 17:40h

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos istakao je danas u Beču da ne postoji "solidarnost a la kart".

On je, pred početak Samita o izbjegličkoj krizi, koji se danas održava na inicijativu austrijskog kancelara Kristijana Kerna, novinarima rekao da Evropska komisija podržava ovaj skup.

Avramopulos je naglasio da se sastanak održava u važnom trenutku i da je dobro da se diskutuje sa kolegama iz zemalja duž balkanske rute, bile one članice EU ili ne, kako da se suočimo zajedno sa migrantskim izazovom.

On je istakao da je neophodan zajednički evropski pristup, i da je uvjeren da će sa današnjeg skupa učesnici izaći prikazujući solidarnost.

Avramopulos je kazao da se ljudima koji traže pomoć mora prići humano i s dignitetom.

"Svi mi govorimo o solidarnosti u Evropi. Solidarnost ne postoji 'a la kart', već se radi o odgovornosti, osnovnim vrijednostima i principima", poručio je on.

Avramopulos, koji u Beču zajedno sa predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom predstavlja Uniju, je istakao da se ne radi ni samo o principima, već zakonskim obavezama koje proističu iz sporazuma EU.