IZBOR GENERALNOG SEKRETARA UN

"Wall Street Journal" ponovo otvoreno podržao kandidaturu Jeremića

"Ako UN ne budu sposobne da odgovore na te izazove, onda bi se možda moglo postaviti pitanje da li su nam UN uopšte potrebne", rekao je Jeremić
1 komentar(a)
Vuk Jeremić, Foto: AP
Vuk Jeremić, Foto: AP
Ažurirano: 23.09.2016. 16:09h

Američki "The Wall Street Journal" (WSJ) ponovo je otvoreno podržao kandidata Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića, ovog puta tako što ga je pozvao da gostuje u jednoj od njihovih emisija.

Nakon što je taj list u ponedjeljak objavio tekst u kojem ocjenjuje da je Jeremić najbolji izbor za reforme u UN i "jedini kandidat vrijedan hvale u tom miksu", što je bilo prvi put da jedan medij s takvom reputacijom nekog podrži, Jeremić je juče pozvan u glavni urednički TV format - Opinion Journal WSJ, gdje su mu ponovili svoju otvorenu podršku.

Na konstataciju da je kandidat Srbije za Generalnog sekretara UN prvi koji je "prvi put u istoriji" predstavio plan za reformu UN neko ima plan za reformu UN", Jeremić je odgovorio da je, kako je rekao, koliko zna, prvi koji je sačinio detaljni plan za promjene koje bi sproveo ukoliko bude izabran i naveo da je predložio 53 stavke na kojima bi trebalo raditi kako bi se poboljšao rad svjetske organizacije.

"Odlučio sam da tako postupim jer je to moj doprinos transparentnosti, barem izbornog procesa, a nadam se i kad je riječ o radu same organizacije", istakao je srpski kandidat za generalnog sekretara UN.

Na pitanje šta bi bila najteža reforma, on je odgovorio da je jedna od njih povećanje odgovornosti i transparentnosti samog sekretarijata što je, kaže, veliki posao, a druga su izazovi na polju mira i bezbjednosti.

"Ako UN ne budu sposobne da odgovore na te izazove, onda bi se možda moglo postaviti pitanje da li su nam UN uopšte potrebne", rekao je Jeremić.

On je najavio da će naredna, peta po redu runda glasanja u Savjetu bezbjednosti biti održana u ponedjeljak 26. septembra, a u prvoj nedjelji oktobra biće šesta i ključna jer će, objasnio je, stalne zemlje članice Savjeta bezbjednosti tada prvi put imati priliku da izraze svoje potencijalno nezadovoljstvo nekim kandidatima, pri čemu imaju i pravo veta.

Na kraju razgovora, novinarka je Jeremiću rekla da ga WSJ podržava.

List "Danas" piše danas da se Jeremić trenutno nalazi na drugom mjestu prema presjeku glasova posle četvrte runde glasanja u Savjetu bezbjednosti UN.

Beogradski list navodi, pozivajući se na neformalni dokument UN, da Jeremić ima 33 pozitivna, 18 negativnih i devet neutralnih glasova.

Prvoplasirani je Portugalac Antonio Gutereš, koji ima 46 pozitivnih, sedam negativnih i sedam neutralnih glasova, dok je trećeplasirani Slovak Miroslav Lajčak, sa 28 pozitivnih, 18 negativnih i 14 neutralnih glasova.