Izrael: Ništa od izbora, koalicioni partner daje Netanjahuu još jednu šansu

Kriza Vlade Izraela nastala je poslije neuspjelog upada prerušenih pripadnika izraelskih odbrambenih snaga na jug pojasa Gaze 11. novembra, kada je poginulo sedam Palestinaca, uključujući komandira Hamasa i jednog izraelskog potpukovnika
54 pregleda 0 komentar(a)
Naftali Benet, Foto: Reuters
Naftali Benet, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2018. 10:03h

Ključni koalicioni partner u Vladi Izraela, ministar obrazovanja Naftali Benet najavio je danas da neće podnijeti ostavku, čime su bar za sada odloženi prijevremeni izbori.

Benet je rakao da njegova partija Jevrejski dom (Bajt Hajehudi) daje premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu još jednu šansu, uprkos krizi nastaloj zbog postizanja prekida vatre u sukobima sa palestinskim ekstremistima u Gazi, prenio je Asošiejted pres.

Očekivalo se da će Benet objaviti povlačenje svoje partije iz koalicije, zbog čega bi Netanjahu ostao bez parlamentarne većine i morao da pozove na prijevremene izbore.

Analitičari su procjenjivali da bi se izbori mogli održati u martu.

Kriza Vlade Izraela nastala je poslije neuspjelog upada prerušenih pripadnika izraelskih odbrambenih snaga na jug pojasa Gaze 11. novembra, kada je poginulo sedam Palestinaca, uključujući komandira Hamasa i jednog izraelskog potpukovnika.

Uslijedilo je žestoko raketiranje juga Izraela, kakvo se ne pamti od rata Hamasa i izraelske vojske u Gazi 2014. godine.

Palestinski ekstremisti ispalili su u ponedjeljak i utorak pretprošle sedmice 460 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, a izraelska vojska je odgovorila udarima iz vazduha na 160 meta.

Poginulo je još sedam Palestinaca, a na izraelskoj strani jedna osoba kada je raketa pala na stambenu zgradu.

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman podnio je ostavku u srijedu, dan nakon postizanja prekida vatre posredstvom Egipta. On se, kao i Benet, zalagao za oštriji odgovor na napade iz Gaze.

Benetova odluka da ostane u vladi je iznenadjujuća, navode izraelski mediji jer je najavljivao da će se povući pošto Netanjahu nije pristao da mu da portfelj Ministarstva odbrane. Netanjahu je sinoć objavio da će on biti zadužen za to ministarstvo.

Benet je danas samo kritikovao odbrambenu politiku vlade ali je rekao da će podržati Netanjahua na poziciji ministra odbrane u pokašaju da prevaziđe "duboku bezbjednosnu krizu".

On je izjavio da je odlučio da stoji uz premijera i da ne ispuni ultimatum o napuštanju vlade.

Iako je ocijenio da "brod izraelske bezbjednosti plovi u pogrešom pravcu" i da je Izrael prestao da pobjeđuje od drugog rata u Libanu 2006, te da se misli da nema odgovora na teror, rakete i minobacačke projeketile, Benet smatra da odgovor ipak postoji i da se Izrael se može vratiti pobeđivanju.

Netanjahuova vladajuća koalicija uprkos takvoj odluci Beneta sada ima samo 61 od ukupno 120 poslanika u izraelskom parlamentu Knesetu, zbog izlaska Libermanove partije.

Preporučujemo za Vas