Bez dogovora o oživljavanju primirja u Siriji: "Dug i razočaravajuć sastanak"

"Bilo koje kršenje primirja u demilitarizovanim zonama analiziraće Rusija i SAD. Ukoliko teroristi uspiju da uđu u tu zonu, Rusija i SAD će postupati u skladu sa odlukama zajedničkog koordinacionog centra", ističe se u tekstu
53 pregleda 3 komentar(a)
Sergej Lavrov, Džon Keri, Stefan de Mistura, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Džon Keri, Stefan de Mistura, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.09.2016. 07:10h

Međunarodni sastanak na visokom nivou o krizi u Siriji u Njujorku završen je u četvrtak bez dogovora o tome kako oživjeti propalo primirje koje su ranije ugovorile Rusija i SAD.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije bio u mogućnosti da obeća da prizemljiti sirijske bombardere i da će zaustaviti bombardovanje sirijskih gradova, navodi AFP.

Keri, Lavrov i izaslanici još 21 zemlje Međunarodne grupe za podršku Siriji nalaze se u Njujorku gdje se održava generalna skupština UN.

Keri je dodao da je spreman da se sastanke sa Lavrovim ponovo danas u novom pokušaju da se nesto uradi.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura opisao je sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji kao "dug, bolan i razočaravajući" i dodao da želi da vjeruje da su Rusija i SAD ozbiljne u namjeri da posreduju u postizanju mira.

Nakon sastanka na marginama Generalne skuštine UN, De Mistura je ocijenio da je bilo pogrešno objaviti da je prekid neprijateljstava u Siriji "mrtav", prenosi Rojters.

Keri je ranije izjavio da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti nakon neuspjeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep.

Keri je dodao da će SAD nastaviti da se zalažu za prekid vatre koji bi se mogao postići pregovorima i za političku tranziciju kojom bi se okončao petogodišnji rat.

On je naveo da Vašington ne može uspjeti u tome sam i da je potrebno da sirijska vlada i njen glavni podržavalac Rusija učine svoj dio.

Keri je to izjavio nakon sastanka sa najvišim ruskim diplomatama i predstavnicima evropskih i arapskih zemalja posvećenog sirijskoj krizi.

De Mistura: Dug i razočaravajući sastanak

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da je sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji koji je završen bez dogovora o tome kako oživjeti propalo primirje, bio "dug, bolan i razočaravajući".

On je dodao da želi da vjeruje da su Rusija i Sjedinjene Američke Države ozbiljne kada je riječ o posredovanju u postizanju mira u Siriji, prenosi Rojters.

De Mistura je poslije sastanka na marginama Generalne skupštine UN rekao je pogrešno da se prekid neprijateljstva u Siriji proglasi mrtvim.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je poslije sastanka da njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije bio u mogućnosti da obeća da prizemljiti sirijske bombardere i da će zaustaviti bombardovanje sirijskih gradova, navodi AFP.

Keri izjavio je ranije da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti nakon neuspeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep.

AP:Ovo su detalji sporazuma SAD i Rusije o Siriji

Američka agencija AP objavila je detalje sporazuma o Siriji između Rusije i SAD, koji predviđa da sirijska avijacija ne vodi borbena dejstva u regionima gdje vazdušne napade na položaje pripadnika Islamske države i Nusra fronta izvode ruski i američki avioni.

Dogovoreno je i da opozicija preduzme sve neophodne mjere kako teroristi ne bi ulazili u demilitarizovane zone, navodi se u dokumentu, prenosi Sputnjik.

"Bilo koje kršenje primirja u demilitarizovanim zonama analiziraće Rusija i SAD. Ukoliko teroristi uspiju da uđu u tu zonu, Rusija i SAD će postupati u skladu sa odlukama zajedničkog koordinacionog centra", ističe se u tekstu.

Kada je u pitanju humanitarna pomoć, navodi se da će ona biti dostavljana u skladu sa uslovima prekida vatre i shodno procedurama UN.

Sporazumom je, takođe, predviđeno da Rusija i SAD u bilo kojem trenutku mogu da prestanu da ga primjenjuju ukoliko budu smatrale da se neki od uslova ne ispunjava prema planu.

Ističe se i da prioritet ostaje razdvajanje umjerene opozicije od pripadnika Islamske države i Nusra fronta.

Rusija i SAD će, kako se dodaje, preduzeti zajedničke korake kako bi se stabilizovala situacija u Siriji, posebno kada je riječ o Alepu.

Povodom objavljivanja detalja sporazuma oglasila se i portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja je potvrdila autentičnost dokumenta, naglasivši da je to samo jedan od pet dokumenata koji su predstavnici Rusije i SAD potpisali 9. septembra.

Bonus video: