POBOLJŠANJE KOMERCIJALNIH ODNOSA

Kina ukinula 13-godišnju zabranu na uvoz govedine iz SAD

Kina je prije više od jedne decenije obustavila uvoz najvećeg dijela goveđih proizvoda iz SAD, nakon što je u decembru 2003. u američkoj saveznoj državi Vašington otkrivena bolest "ludih krava"
0 komentar(a)
Govedina Wellington, Foto: Shutterstock
Govedina Wellington, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.09.2016. 09:31h

Kina je ukinula gotovo 13-godišnju zabranu na uvoz pojedinih američkih proizvoda od govedine, saopštio je danas kineski regulator za inspekciju kvaliteta hrane.

"Odluka o ukidanju zabrane na uvoz američkog goveđeg mesa sa kostima i bez kostiju za goveda starosti ispod 30 mjeseci odmah stupa na snagu", saopštio je kineski regulator, a prenosi agencija Frans pres.

Kina je prije više od jedne decenije obustavila uvoz najvećeg dijela goveđih proizvoda iz SAD, nakon što je u decembru 2003. u američkoj saveznoj državi Vašington otkrivena bolest "ludih krava".

Najnovije saopštenje dolazi poslije višegodišnjih odlaganja i očekivanja američkih proizvođača i trgovinskih zvaničnika da će Kina ukinuti embargo.

Poslednja odluka je, prema riječima kineskog premijera Li Kećijanga, pokazatelj želje zvaničnog Pekinga da poboljša komercijalne odnose sa SAD, prenosi američki list Volstrit DŽornal.

Razgovarajući sa američkim poslovnim ljudima u Njujorku, kineski premijer je izjavio: "Takođe priznajemo da SAD imaju veoma dobru govedinu, pa zašto bismo osporavali izbor kineskih potrošača?"

Kina je najveći potrošač svinjetine na svijetu, a tražnja za govedinom raste, jer sve brojnija srednja klasa dodaje meso svojoj ishrani.

Godišnja potrošnja govedine u Kini je porasla na 3,8 kg po stanovniku u 2015, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), što je skok u odnosu na 3,0 kg iz 2005. godine.

Do 2025. godine, dodatnih 2,2 miliona tona će biti potrebno kako bi se zadovoljila rastuća kineska tražnja, prema podacima holandske banke Rabobanke.