Kineski advokat aktivista osuđen na 12 godina zatvora

Presuda kojom je Sja osuđen još jedan je u nizu suđenja koji pokazuju odlučnost vladajuće Komunističke partije da ućutka nezavisne aktiviste za ljudska prava i kritičare vlasti
0 komentar(a)
zatvorenik, lisice, Foto: Shutterstock.com
zatvorenik, lisice, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.09.2016. 08:13h

Kineski advokat Sja Lin koji je zastupao osobe umiješane u politički osjetljive slučajeve osuđen je za prevaru, na 12 godina zatvora.

Advokatska grupa Mreža kineskih branilaca ljudskih prava saopštila je da se optužbe protiv njega odnose na novac koji je pozajmio od prijatelja, koji su rekli da su to uradili dobrovoljno i da nisu podnijeli tužbu protiv njega.

Grupa je navela da su se istražitelji, usled nedostatka dokaza, nisu fokusirali na optužbe za prevaru nego na njegove veze s kritičarima vlasti, uključujući umjetnika Aja Vejveja.

Sja je uhapšen 2014. godine dok se pripremao da brani Guoa Jušana, predsjednika kineskog tink-tenka Instituta za tranziciju. Guo je uhapšen mjesec dana ranije jer je podržao prodemokratski pokret u Hong Kongu.

Presuda kojom je Sja osuđen još jedan je u nizu suđenja koji pokazuju odlučnost vladajuće Komunističke partije da ućutka nezavisne aktiviste za ljudska prava i kritičare vlasti, navodi AP.

Američka novinaska agencija dodaje da je kazna koju je dobio Sja možda najoštrija kazna koju je sud poslednjih godina donio za nekog ko se usprotivio Komunističkoj partiji, pošto su osuđeni do sada najčešće dobijali sedam godina zatvora.

"Oštra kazna šalje najozbiljniju poruku do sada da zajednica advokata koji se bore za ljudska prava mora da prihvati partijsku vlast", izjavila je Maja Vang iz organizacije Hjuman rajts voč.

Bonus video: