SOHR: U napadima sirijske vojske ubijena 23 civila, među poginulima i djeca

"Ruske snage u istočnom Sredozemlju sada imaju šest ratnih brodova i tri ili četiri logistička, iz svih flota. Da bi se ojačao borbeni kapacitet te grupe, planiramo da pošaljemo brod 'Admiral Kunznjecov' ", rekao je Šojgu na sastanku u Ministarstvu odbrane, prenijela je agencija TASS
2 komentar(a)
Sirija, rat, Foto: Reuters
Sirija, rat, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2016. 19:15h

Najmanje 23 civila, među kojima petoro djece, stradalo je danas u vazdušnim napadima pripisanim sirijskim snagama u sjevernom gradu Alepu i provinciji Idlib koja se nalazi u rukama pobunjenika, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu.

Najmanje 11 civila, od kojih troje djece i tri žene, poginulo je danas u napadu na Alep, navela je Opservatorija i dodala da bi broj žrtava mogao da bude veći.

Volonter u sirijskoj Civilnoj zaštiti Ibrahima Alhadž rekao je da su 24 osobe stradale u napadima na Alep.

U susjednom Idlibu je ubijeno 12 civila, navela je Opservatorija i dodala da su među tim žtrvama dvoje djece.

U Siriji su nastavljeni sukobi poslije isteka primirja koje je uvedeno na rusko-američku inicijativu.

U Siriji je od marta 2011. poginulo više od 300.000 ljudi, dok je nekoliko miliona napustila svoje domove.

Rusija će poslati svoj jedini nosač aviona u istočno Sredozemlje

Rusija će poslati svoj jedini nosač aviona u istočno Sredozemlje da podrži ruske avione u Siriji, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Šojgu je rekao da će se "Admiral Kuznjecov" pridružiti drugim ruskim brodovima raspoređenim blizu sirijske obale.

On nije rekao kada će brod biti poslat, ali ruski mediji prenose da je misija planirana za jesen.

"Ruske snage u istočnom Sredozemlju sada imaju šest ratnih brodova i tri ili četiri logistička, iz svih flota. Da bi se ojačao borbeni kapacitet te grupe, planiramo da pošaljemo brod 'Admiral Kunznjecov' ", rekao je Šojgu na sastanku u Ministarstvu odbrane, prenijela je agencija TASS.

Šojgu je podsjetio da je ruska Ratna mornarica stalno u istočnom Sredozemlju od 2013. godine

Brod "Admiral Kuznjecov", sagrađen u vrijeme Sovjetskog Saveza, jedini je nosač aviona u ruskoj Ratnoj mornarici i nedavno je obnovljen, a nosi novije lovačke avione.

Rusija od 30. septembra prošle godine vodi vazdušnu kampanju u Siriji kojom je ojačan sirijski predsjednik Bašar al Asad i njegovim trupama omogućeno da zauzmu ključne djelove teritorije, navodi agencija AP.

Prošle nedjelje je uz posredovanje Vašingtona i Moskve dogovoren prekid vatre u Siriji, koji je praktično propao poslije obnavljanja borbi i napada na humanitarni konvoj.

Konašenkov: Američki dron bio blizu zone gdje je napadnut humanitarni konvoj

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je američki dron tipa "predator" bio u zoni gdje je napadnut humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija u Siriji u ponedjeljak i pojavio se na licu mjesta nekoliko minuta prije incidenta.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov ponovio je da Rusija nije učestvovala u tom napadu, prenosi Rojters.

On je rekao je da navodi Zapada da je Moskva odgovorna predstavljaju pokušaj da se skrene pažnja sa bombardovanja sirijskih vojnika kod Deir al-Zora, koje su u subotu izvele koalicione snage predvođene SAD.

Lavrov poziva na istragu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas u Njujorku na detaljnu i nepristrasnu istragu o nedavnom napadu na humanitarni konvoj u Siriji.

Lavrov je, na sjednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Siriji, rekao da prekid vatre, koji je usaglašen 9. septembra sa SAD, može da funkcioniše samo ako postoje sveobuhvatan pristup i istovremeni koraci koje će preduzeti sve strane u sukobu.

"U suprotnom, ništa se neće desiti", istakao je Lavrov, prenio je Rojters.

Džafari: Sirija spremna za nastavak mirovnih pregovora, nećemo postati nova Libija i Irak

Sirijska vlada je spremna da nastavi mirovne pregovore bez prethodnog uslovljavanja, a Sirija neće postati nova Libija ili Irak, rekao je ambasador te zemlje u Ujedinjenim nacijama Bašar al-Džafari.

"Moja zemlja je spremna da nastavi unutarsirijski dijalog bez uslovljavanja i u skladu sa odlukama i osnovama na kojima je pokrenut ovaj dijalog", rekao je Džafari na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Siriji.

On je dodao da Sirija želi političko rešenje o kojem bi odlučivali Sirijci, prenosi Rojters.

Keri: Prizemljiti Asadove vazduhoplovne snage

Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je danas u Njujorku da Rusija primora režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada da prizemlji svoje vazduhoplovne snage, da bi se oživjela mogućnost za uspostavljanje prekida vatre.

Obraćajući se Savjetu bezbjednosti UN, Keri je pozvao sve zemlje da prekinu da podržavaju neku stranu koja pokušava da sabotira sporazum o prekidu vatre, prenijele su agencije.

Ero: Novi mehanizam za praćenje primirja, uvesti sankcije onima koji su napadali hemijskim oružjem

Francuski ministar vanjskih poslova Žan-Mark Ero predložio je danas uspostavljanje novog mehanizma za praćenje primirja u Siriji koje je postignuto uz posredovanje SAD i Rusije, javlja Rojters.

"Predložio sam novi mehanizam za praćenje i taj predlog sam dostavio svim članovima Savjeta bezbjednosti... radi razmatranja", rekao je Ero u Savjetu bezbjednosti UN u Njujorku.

Istovremeno, Francuska je danas pozvala Savjet bezbjednosti UN da nametne sankcije onima, kao što je režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji su izveli napade hemijskim oružjem u Siriji, prenosi AFP.

"Ne bi trebalo dozvoliti da se ijedan zločin prećuti, čak ni u zamjenu za poštovanje primirja. Ne može biti mira ako postoji nekažnjivost", zaključio je Ero.

Bonus video: