Potesti u Šarlotu nakon što je crni policajac ubio crnca

Protesti u Šarlotu uslijedili su samo nekoliko sati nakon što su u gradu Talsa u saveznoj državi Olkahoma izbile demonstracije jer je policija pucala na nenaoružanog muškaraca, takođe afroameričkog porijekla
55 pregleda 1 komentar(a)
Šarlota protest, Foto: Reuters
Šarlota protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.09.2016. 06:59h

Jedan policajac, afroameričkog porijekla, ubio je u utorak naoružanog muškarca, takođe afroameričkog porijekla, u stambenom kompleksu u gradu Šarlot u saveznoj američkoj državi Sjeverna Karolina, što je izazvalo ulične proteste, koji su trajali do kasno u noć, saopštili su lokalni zvaničnici.

Lokalna policija navela je na svom nalogu na Tviteru da je u protestima povrijeđeno oko 12 policajaca, uključujući jednog policajca koji je pogođen kamenom u lice, i istakla da su učesnici protesta uništavali obilježena policijska vozila.

Na televizijskim snimcima vidi se kako policija ispaljuje suzavac kako bi rastjerala okupljene demonstrante, prenosi AP.

Portparol policije Kit Tritli naveo je u saopštenju da je policija otišla u kompleks sa nalogom za hapšenje jednog osumnjičenog kada su ugledali jednog muškarca u automobilu, ali to nije bio osumnjičeni za kojim su tragali.

Policajci su vidjeli kako izlazi iz automobila sa pištoljem i onda se vraća unutra, objasnio je Tritli.

Kada su mu prišli, on je ponovo izašao iz kola sa pištoljem, a policajci su ga smatrali prijetnjom i najmanje jedan je pucao u njega, naveo je on.

Muškarac, koji je identifikovan kao Kit Lamont Skot (43), prevezen je u bolnicu i proglašen mrtvim.

Policajac Brentli Vinson, koji je pucao u Skota, poslat je na administrativno odsustvo, što je standardna procedura u takvim slučajevima.

Protesti u Šarlotu uslijedili su samo nekoliko sati nakon što su u gradu Talsa u saveznoj državi Olkahoma izbile demonstracije jer je policija pucala na nenaoružanog muškaraca, takođe afroameričkog porijekla.

Bonus video: