Direktorka Huaveja puštena na slobodu uz kauciju

Sljedeće ročište za razmatranje izručenja Meng određeno je za 6. februar. Do tada američke vlasti treba kanadskom sudu da pošalju kompletnu dokumentaciju vezanu za njihov zahtjev za izručenje
241 pregleda 0 komentar(a)
Meng Vandžu, Foto: HANDOUT
Meng Vandžu, Foto: HANDOUT

Kanadski sud pustio je na uslovnu slobodu uz kauciju finansijsku direktorku kineske kompanije Huaveji Meng Vandžu uhapšenu na zahtjev SAD-a zbog kršenja iranskih sankcija, što je izazvalo diplomatsku svađu između te tri zemlje.

Samo nekoliko sati prije njenog puštanja na slobodu uz kauciju u Vankuveru stigli su izvještaji da je u Kini priveden bivši kanadski diplomata, što je izgledalo da je odmazda za hapšenje Meng Vandžu.

Meng Vandžu, finansijska direktorka telekomunikacionog giganta Huaveja i ćerka osnivača kompanije, uhapšena je 1. decembra.

Poslije tri dana saslušanja kanadski sud joj je odobrio puštanje na slobodu uz kauciju od 10 miliona kanadskih dolara (7,5 miliona američkih dolara), ali mora da nosi elektronsku nanogicu, da preda pasoš i ostane u Vankuveru i njegovim predgrađima i da bude u jednoj od svoje dvije kuće u Vankuveru od 23 časa do 60 ujutro.

Odluka je dočekana aplauzom u punoj sudnici gdje su članovi kineske zajednice Vankuvera bili u velikom broju da joj pokažu podršku. Ona je kasno sinoć napustila sud okružena obezbjeđenjem i odvezena je u crnom terenskom vozilu bez odgovaranja na pitanja novinara.

Amerika traži izručenje kineske direktorke pod sumnjom da je izvela prevaru da bi izbjegla američke sankcije protiv Irana. Peking je tražio da se ona odmah oslobodi.

U rastućoj tenziji između Kine i Kanade zbog hapšenja Meng kanadski ministar za javnu bezbjednost Ralf Gudejl potvrdio je ranije da je jedan bivši kanadski diplomata pritvoren u Pekingu. Pritvaranje je uslijedilo poslije upozorenja Kine upućenog Kanadi da će biti posljedica za hapšenje Meng.

Radi se o Majklu Kovrigu koji je radio kao diplomata u Kini i drugdje a sada je analitičar za Međunarodnu kriznu grupu (ICG). Njega je kineska državna bezbjednost uhapsila u ponedjeljak uveče za vrijeme jedne od njegovih redovnih posjeta Pekingu.

Kinesko minstarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da nema informacije o bivšem kineskom diplomati za koga se vjeruje da je uhapšen u Pekingu u znak odmazde za hapšenje vodeće kineske direktorke. Portparol je ponovio zahtjev Kine da se Meng Vandžu odmah oslobodi.

Portparol kineskog ministarstva odbio je da potvrdi hapšenje Kovrig, i rekao da Međunarodna krizna grupa za koju Kanađanin radi kao analičar nije registrovana u Kini i da bi aktivnosti te grupe u Kini bile ilegalne.

Međunarodna krizna grupa (ICG) saopštila je da je Kovriga privela kineska bezbjednosna agencija u ponedjeljak uveče tokom njegove redovne posjete Pekingu.

Sljedeće ročište za razmatranje izručenja Meng određeno je za 6. februar. Do tada američke vlasti treba kanadskom sudu da pošalju kompletnu dokumentaciju vezanu za njihov zahtjev za izručenje.

Bonus video: