Robert Gejts: Tramp nepopravljiva neznalica

"Svijet sa kojim se suočavamo je previše opasan i kompleksan da bismo imali predsjednika koji vjeruje da ima sve odgovore i ne želi da sluša nikoga", rekao je Gejts misleći na Trampa
87 pregleda 3 komentar(a)
Robert Gejts, Foto: Reuters
Robert Gejts, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2016. 17:01h

Bivši američki ministar odbrane, republikanac Robert Gejts kritikovao je oba kandidata za predsjednika SAD - Hilari Klinton i Donalda Trampa zbog spoljnopolitičkih pozicija, ali je oštrije riječi uputio na Trampov račun.

"Nijedan kandidat nije ozbiljno objasnio šta on ili ona misli o vojsci, upotrebi vojne sile, kriterijumima za slanje američke vojske u borbama ili širim pitanjima mira i rata", napisao je Gejts u autorskom tekstu za "Vol strit džurnal".

On je primijetio da i Klintonova i Tramp uglavnom govore uopšteno o kompleksnim pitanjima koja čekaju novog predsjednika SAD.

Ta pitanja su brojna, rekao je Gejts navodeći primjere Južnog Kineskog mora, nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje, režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, kriza na Bliskom istoku, rat u Siriji i terorizam Islamske države.

Prema Gejtsu, odnos sa Kinom traži "predsjednika sa strateškom vizijom i veštim diplomatskim i političkim vještinama", a takve kvalitete Tramp nema.

Uprkos oštrim riječima na Trampov račun, Gejts kaže da je i dalje neopredijeljeni birač.

On je kritikovao i Hilari Klinton zbog protivljenja Transpacifičnom partnerstvu koji je prvobitno podržavala, kao i zbog zagovaranja "zlosrećne promjene režima u Libiji" i promene stava o ratu u Iraku dodavši da nije iznijela nove ideje o rješavanju žarišta na Bliskom istoku.

Ali, Klintonova bi možda mogla da dobije njegov glas, rekao je Gejts.

Napominjući da do 8. novembra ona ima vremena da obrazloži stvoju viziju spoljne i bezbjednosne politike Gejts je rekao da će od toga zavisiti kome će mnogi, uključujući i njega, dati svoj glas.

"Svijet sa kojim se suočavamo je previše opasan i kompleksan da bismo imali predsjednika koji vjeruje da ima sve odgovore i ne želi da sluša nikoga", rekao je Gejts misleći na Trampa.

Kada je riječ o nacionalnoj bezbjednosti, Tramp je nepopravljiv, rekao je on i dodao da je "tvrdoglava neznalica o spoljnoj politici i kako da vodimo našu zemlju i vladu, a i po temperamentu je nepodoban da vodi naše muškarce i žene u uniformu.

"On je nekvalifikovan i nepodoban da bude komandant vojske", rekao je Gejts koji je bio ministar odbrane za vreme predsjednika Džordža Buša i Baraka Obame.

Tramp je odgovorio bivšem ministru odbrane na skupu u Koloradu rekavši da je Gejts "vjerovatno ima problem za koji mi ne znamo".

Tramp je nazvao Gejtsa "potpunim klovnom" i "neprijatnom osobom".

Bonus video: