Rusija: Došli smo do strašnog zaključka - SAD brane Islamsku državu

"Tražimo objašnjenje od Vašingtona - da li je to namjerna politika podržavanja ID, ili nekakva greška", istakla je Zaharova
22 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2016. 07:26h

Rusija je došla do "strašnog zaključka, poslije vazdušnih napada SAD na sirijsku vojsku, da Vašington brani Islamsku državu (ID)", rekla je danas portparolka Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova televiziji Rosija 24, javlja Tas s.

"Ako smo ranije i sumnjali da je riječ o odbrani organizacije Džebhat al-Nusra, sada, poslije vazdušnih napada na sirijsku vojsku, dolazimo do strašnog zaključka - Bijela kuća brani ID", rekla je Zaharova.

Ako je to slučaj, dodala je ona, "onda možda upravo zbog toga američka strana ne pristaje na objavljivanje rusko-američkog sporazuma o Siriji".

"Tražimo objašnjenje od Vašingtona - da li je to namjerna politika podržavanja ID, ili nekakva greška", istakla je Zaharova.

Moskva je zatražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN o jučerašnjim napadima koalicije na čelu sa SAD na sirijsku vojsku na istoku Sirije u kojima su, kako tvrdi sirijska vojska, ubijena 62 sirijska vojnika, a oko 100 ih je ranjeno.

Pauer: Rusija cinična i licemjerna, Čurkin: SAD prekršile prekid vatre

Savjet bezbjednosti UN održao je sinoć iza zatvorenih vrata hitan vanredni sastanak na zahtjev Rusije o Siriji.

Američka ambasadorka Samanta Pauer optužila je Rusiju da sprovodi "majstoriju", te da je "cinična i licemjerna" zbog sazivanja sastanka zbog vazdušnih napada, a da nikada ranije nije zatražila zasijedanje UN zbog "nedjela režima sirijskog predsjednika Bašara Al Asada", prenosi AP.

TAS S prenosi da su SAD narušile prekid vatre i dogovor postignut u Damasku 2014. godine sprovođenjem vazdušnih napada na sirijske vladine snage u blizini Deir ez Zora, rekao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.

"SAD su prekršile dvije svoje obaveze u važnom trenutku", rekao je Čurkin nakon hitnog sastanka Savjeta bezbjednosti UN o Siriji.

"Prvo, prekršili su prekid vatre koji su dogovorili sa nama u februaru, a predhodnih dana potvrdili dogovor" rekao je Čurkin.

"Drugo, prekršili su svoje obećanje dato sirijskoj vladi kada su počeli svoje vazdušne vojne operacije iznad Sirije", precizirao je ruski diplomata.

"Obećali su Vladi Sirije da neće sprovoditi vazdušne napade na ciljeve snaga sirijske vlade", dodao je Čurkin.

Kako prenosi TAS S, ruski ambasador je rekao da je SAD dao objašnjenje da vazdušni udari nisu sprovedeni namjerno, što njemu zvuči čudno.

"Bilo bi čudno da povjerujemo da je cio napad bio slučajan. Vrijeme kada je napad sproveden, kao i drugi aspekti situacije ukazuju da je u pitanju moguća provokacija", istakao je Čurkin.

Istovremeno, Čurkin očekuje sljedeće korake Vašingtona.

"Ako oni za sve krive Rusiju, uključujući vazdušne napade, onda su njihovi interesi potpuno jasni", zaključio je ruski diplomata.

Nesuglasice će se očigledno raspravljati i na ministarskom sastanku Savjeta bezbjednosti o Siriji koji je zakazan za srijedu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun, kojem 31. decembra ističe mandat, američki predsjednik Barak Obama, kojem u januaru ističce mandat, posljednji put će se obratiti članovima ove međunarodne organizacije u ponedjeljak, odnosno utorak.

Britanska premijerka, Tereza Mej, prvi put će se obratitri članicama po stupanju na funkciju pre tri mjeseca.

Pentagon: SAD napale Islamsku državu, prekinule napad nakon što su Rusi javili da je možda pogođen sirijska vojska

Pentagon je juče saopštio da su koalicione snage na čelu sa SAD izvele vazdušni napad na Islamsku državu u blizini Deir el-Zora na istoku Sirije, ali da su napad obustavile nakon što su ih ruski zvaničnici upozorili da je u tom udaru možda pogođena sirijska vojska, javile su agencije.

Sirija i Rusija su ranije juče saopštile da je koalicija koju predvode SAD gađala položaj sirijske vojske na istoku Sirije, u Deir el-Zoru opkoljenom pripadnicima Islamske države, čime je ekstremistima omogućeno da napreduju.

U saopštenju Pentagona se kaže da je"vazdušni napad obustavljen odmah nakon što su ruski zvaničnici obavijestili zvaničnike koalicije da postoji mogućnost da su osoblje i vozila koji su uzetina nišan dio sirijske vojske", navodi AP.

"Koalicione snage ne bi namjerno gađale sirijsku vojnu jedinicu", ističe se u saopštenju vojske SAD.

SAD dosad nikada nisu direktno gađale snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada tokom petogodišnjeg građanskog rata uSiriji, napominje američka agencija.

Pentagon je dodao da je napad izveden na području koje je koalicija i ranije gađala i da su članice koalicije informisale svoje ruske kolege prije nego što su otpočele napad, navodi Rojters.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je ranije juče rekao da su u napadu ubijena 62 sirijska vojnika i da se napad dogodio kod aerodroma u Deir el-Zoru na istoku Sirije, a izvela su ga dva aviona F-16 i dva aviona A-10.

On nije naveo kojoj zemlji pripadaju ti avioni, ali je rekao da su dio međunarodne koalicije.

Ruska vojska je saopštila i da je oko stotinu sirijskih vojnika u tom napadu ranjeno.

Istovremeno, Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi da je u napadu koalicije ubijeno najmanje 80 sirijskih vojnika.

Sirijska vojska je u svom saopštenju istakla da je riječ o "ozbiljnom i otvorenom napadu na Siriju i njenu vojsku" i"čvrstom dokazu američke podrške Daešu (Islamskoj državi) i drugim terorističkim grupama".

Ruska vojska je juče upozorila da se situacija u Siriji pogoršava i da će SAD biti odgovorne ako propadne krhko primirje, koje je na snazi u toj zemlji od ponedjeljka, u skladu sa američko-ruskim sporazumom.

Bonus video: