Udar na najvećeg njemačkog kreditora: SAD traže 14 milijardi dolara od Dojče banke

Rojters podsjeća da se banka provukla na evropskim stres testovima u julu i upozorila da će joj možda biti potrebno veće kresanje troškova da bi se oporavila nakon što je prihod znatno opao u drugom kvartalu zbog zahtjevnog tržišta i niskih kamatnih stopa
60 pregleda 4 komentar(a)
Dojče banka, Foto: Shutterstock
Dojče banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2016. 18:57h

Dojče banka je saopštila da će se boriti protiv zahtjeva američkog ministarstva pravde (DoJ) da isplati 14 milijardi dolara zbog građanskih tužbi u vezi s načinom prodaje hipotekarnih obveznica.

Potraživanje prema najvećem njemačkom kreditoru, koje će vjerovatno pokrenuti višemjesečne pregovore, uveliko premašuje sumu od tri milijarde, koliko je banka očekivala da će DoJ tražiti.

Rojters podsjeća da se banka provukla na evropskim stres testovima u julu i upozorila da će joj možda biti potrebno veće kresanje troškova da bi se oporavila nakon što je prihod znatno opao u drugom kvartalu zbog zahtjevnog tržišta i niskih kamatnih stopa.

Akcije Dojče banke, koja je izgubila oko polovinu vrijednosti ove godine, opale su juče 7,6 odsto na 12,10 eura juče u Frankfurtu, pri čemu analitičari kažu da će banci možda trebati svježa sredstva investitora ili prodaja aktive.

Dojče banka, koja zapošljava oko 10.000 ljudi, je saopštila da nema namjeru da plati „ni približno“ traženoj sumi.

„Pregovori tek počinju. Banka očekuje da će dovesti do ishoda sličnog onima koju su druge banke platile“.

Analitičari kažu da će čak i znatno smanjenje sume vjerovatno biti veliki teret za finansije Dojče banke.

Rojters ocjenjuje da će problemi banke vjerovatno alarmirati političke lidere najveće evropske ekonomije, u kojoj se nalazi sjedište Evropske centralne banke.

Američko ministarstvo pravde je zauzimalo oštar stav u pregovorima o poravnjanju sa drugim bankama, zahtijevajući veće sume od kazne koja je na kraju izrečena.

Dojče banka je među mnogim finansijskim institucijama u SAD koje su pod istragom kako su radile s hipotekama uoči finansijske krize 2008. godine. Američka vlada je optužila banke da su investitore lažno obavještavale o kvalitetu svojih zajmova.

DoJ je 2014. od Sitigrup tražio da plati 12 milijardi dolara za rješavanje istrage o prodaji hipotekarnih obveznica lošeg kvaliteta. Kazna je na kraju iznosila sedam milijardi.

U sličnom slučaju, rivalski Goldman Saks je pristao u aprilu da plati 5,06 milijardi dolara zbog tužbi da je prevario investitore tokom finansijske krize.

Bonus video: