Sporazum o rekordnoj vojnoj pomoći SAD Izraelu

Izrael može da traži povećanje u slučaju vanredne situacije kao što je rat, a to su danas prema pisanju izraelskog lista "Harec" potvrdili visoki američki zvaničnici. U tom slučaju SAD su spremne da razmotre povećanje budžeta za sistem odbrane od raketa
4 komentar(a)
sporazum SAD Izrael, Foto: Reuters
sporazum SAD Izrael, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2016. 20:18h

Sjedinjene Američke Države i Izrael potpisali su danas sporazum na osnovu koga će izraelska armija dobiti američku vojnu pomoć od 38 milijardi dolara u periodu od jedne decenije.

To je najveća pomoć koju su SAD ikada do sada pristale da daju jednoj zemlji, navodi AP.

Pregovori su počeli u novembru prošle godine, a sporazum je danas potpisan u Stejt departmentu.

"Potvrđujemo danas neraskidivu vezu SAD i Izraela", rekla je savjetnica za nacionalnu bezbjednost SAD Suzan Rajs na ceremoniji potpisivanja u Vašingtonu, prenose izraelski mediji.

Ona je podsjetila da su od 2009. godine SAD dale skoro 24 milijarde dolara vojne pomoći jevrejskoj državi.

"Ponosni smo jer ni jedna druga administracija nije uradila tako mnogo da ojača bezbjednsot Izraela", dodala je ona, naglasivši da ne zna šta će se desiti u narednih 10 godina ali da će SAD uvek biti uz Izrael.

Vršilac dužnosti savjetnika za nacionalnu bezbjednosti Izraela Jakob Nadžel koji je potpisao sporazum sa Suzan Rajs, rekao je da Izrael ne shvata paket vojne pomoći kao garantovan.

SAD su do sada davale Izraelu 3,1 milijardu dolara godišnje na osnovu sporazuma koji ističe 2018. godine.

Na osnovu novog sporazuma, Izrael će izgubiti mogućnost da tim novcem plaća domaće vojne proizvode, već će morati da kupuje robu američke vojne industrije.

Suma nove pomoći je mnogo manja od one koju je izraelski premijer Benjamin Netanjahu tražio, komentarišu izraelski mediji.

Kada su pregovori počeli, Netanjahu je tražio da se pomoć poveća na 45 milijardi u periodu od jedne decenije.

Novi sporazum povećava godišnju pomoć za samo 300 miliona dolara, navode mediji.

Jedan od aneksa sporazuma je zvanično pismo izraelske vlade kojim se obvezala da u narednoj deceniji neće od Kongresa SAD tražiti nikakvo povećanje pomoći za razvoj protivraketnih sistema.

Izrael međutim može da traži povećanje u slučaju vanredne situacije kao što je rat, a to su danas prema pisanju izraelskog lista "Harec" potvrdili visoki američki zvaničnici. U tom slučaju SAD su spremne da razmotre povećanje budžeta za sistem odbrane od raketa.

Bonus video: