Prekid vatre u Siriji produžen za još 48 časova

Ukoliko primirje potraje nedjelju dana, SAD će početi saradnju sa ruskim snagama u cilju zajedničke borbe protiv Al Nusra Fronta i Islamske države
0 komentar(a)
Džon Keri, Sergen Lavrov, Foto: Reuters
Džon Keri, Sergen Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2016. 19:55h

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov saglasili su se danas da se sporazum o prekidu vatre u Siriji poštuje i dogovorili se da ga produže za još 48 sati kako bi omogućili bolji humanitarni pristup, javlja Rojters.

"Postoji saglasnost da se sporazum u cjelini poštuje, uprkos sporadičnim izvještajima o nasilju, i da je nasilje znatno smanjeno", rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Keri i Lavrov su se u razgovoru dogovorili da produže primirje za još 48 sati.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da nije registrovala ni jednu jedinu žrtvu ni među civilima ni među borcima u sukobima u Siriji u prvih 48 sati primirja koje je stupilo na snagu u ponedjeljak uveče.

U Siriji je prvog dana Kurban-bajrama na snagu stupilo primirje koje je dogovoreno na sastanku šefova diplomatija SAD i Rusije, a to je njihov drugi pokušaj da zaustave petogodišnji rat u Siriji.

Ukoliko primirje potraje nedjelju dana, SAD će početi saradnju sa ruskim snagama u cilju zajedničke borbe protiv Al Nusra Fronta i Islamske države.

Bonus video: