SAD zabrinute zbog kineskog novca u australijskoj politici

Beri je u intervjuu za list Australian rekao da su SAD "iznenađene" količinom kineskog novca i uticaja u australijskoj politici i dodao da želi da Australija riješi pitanje stranih donacija
3 komentar(a)
Juan, Foto: Reuters
Juan, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2016. 07:29h

Američki ambasador u Australiji Džon Beri izrazio je zabrinutost zbog uticaja Kine na politiku te zemlje i rekao da želi reformu sistema kako bi se eliminisao uticaj kineskih političkih donacija.

Beri je u intervjuu za list Australian rekao da su SAD "iznenađene" količinom kineskog novca i uticaja u australijskoj politici i dodao da želi da Australija riješi pitanje stranih donacija. Ambasada SAD je danas potvrdila da je list tačno citirao Berija. Australijska opoziciona Laburistička partija tražila je prošle sedmice da budu zabranjene strane političke donacije, pošto je senator iz redova te stranke podnio ostavku, jer je od jedne kineske kompanije tražio da plati troškove njegovog privatnog putovanja. Za razliku od SAD, gdje su strane donacije zabranjene, zakon u Australiji ne pravi razliku između donacija iz zemlje i inostranstva.

Bonus video: