Dječak od četiri godine ide na promjenu pola

– Ja bih bila vrlo oprezna, a vjerujem da bi i drugi psiholozi rekli to isto. U tako mladom razdoblju kod djeteta se sve još uvek razvija – smatra Rouz Kantali, klinički psiholog
17 komentar(a)
Australija (ilustracija), Foto: Shutterstock
Australija (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.09.2016. 09:40h

Bizaran slučaj stiže iz Australije u kom se dečak od samo četiri godine "odlučio" na promjenu pola.

Iako psiholozi i stručnjaci za transrodne osobe smatraju da je dijete premalo da bi se podvrgnulo tako drastičnoj promjeni, četvorogodišnji dječak ipak će ići na operaciju, obzirom da je Ministarstvo obrazovanja Novog Južnog Velsa razvilo način podrške za dijete koje će tek dogodine krenuti u vrtić, piše "Standard".

- Uostalom, pomaganje transrodnoj djeci deo je našeg školskog programa - kaže Gregori Prajor iz Ministarstva obrazovanja.

Vlasti Novog Južnog Velsa objavile su kako je došlo do "eksplozije" zahtjeva za promjenu pola kod dece, a isto je i u ostatku zemlje. I dok je prije jedne decenije postojao samo jedan zahtjev, danas samo u jednoj velikoj bolnici u Melburnu 250 dece čeka na promjenu pola. Najmlađe dijete ima samo tri godine...

– Ja bih bila vrlo oprezna, a vjerujem da bi i drugi psiholozi rekli to isto. U tako mladom razdoblju kod deteta se sve još uvek razvija – smatra Rouz Kantali, klinički psiholog.

No njeno mišljenje ne dijeli i Ketrin Mekgregor, advokat za transrodne osobe.

– Inače bih rekla da su osobe s četiri godine premlade da bi se preduzimale bilo kakve drastične mere. Međutim, iskustvo mi je pokazalo da su djeca sa jakom identifikacijom suprotnog pola uglavnom u pravu u tome šta tačno osjećaju – smatra Mekregor, čija je izjava podijelila australijsku javnost.

Bonus video: