Asad: Sirija riješena da povrati sve oblasti iz ruku terorista

Sirijske pobunjeničke grupe uputile su pismo SAD u kom navode da žele da sarađuju u uspostavljanju mira ali da su zabrinuti zbog detalja sporazuma koji se odnose na njih, saopštili su zvaničnici dvije pobunjeničke grupe
3 komentar(a)
Džamija, Sirija, Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Džamija, Sirija, Bašar al-Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2016. 11:35h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je danas da je ta država riješena da povrati sve oblasti iz ruku terorističkih grupa, saopštilo je Predsjedništvo na svom nalogu na društvenim mrežama, nekoliko sati prije nego što primirje prema američko-ruskom dogovoru treba da stupi na snagu, javlja Rojters.

Asad je to izjavio tokom obilaska pregrađa Damaska, Daraje, iz kog su evakuisani pobunjenici i koje je vraćeno pod kontrolu države prošlog mjeseca.

"Sirijska država je riješena da povrati sve oblasti iz ruku terorista i da ih ponovo izgradi", rekao je sirijski predsjednik.

On je u džamiji u Daraji, koja je donedavno bila simbol pobune protiv njegove vlasti, prisustvovao molitvi povodom muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

Daraja, jugozapadno predgrađe Damaska, krajem avgusta je vraćena pod kontrolu Asadovih snaga čime je zadat snažan udarac pobunjeničkom pokretu, prenosi Rojters.

U Siriji bi danas, prvog dana muslimanskog praznika Kurban-bajrama, trebalo da stupi primirje dogovoreno na sastanku šefova diplomatija SAD i Rusije, Džona Kerija i Sergeja Lavrova.

Svjetski zvaničnici pozdravili su dogovor koji je postignut poslije maratonskih razgovora dvojice ministara, ocijenivši da se radi o najboljoj prilici da se okonča petogodišnji građanski rat u Siriji, koji je, kako se procjenjuje, odnio gotovo 300.000 života, i utre put postizanju dugoročnog političkog rješenja.

U iščekivanju da primirje počne sa zalaskom sunca, borbe su tokom vikenda nastavljene, a kako su saopštili sirijski opozicioni aktivisti u vazdušnim udarima na djelove grada Alepa i okolna sela koja drže pobunjenici poginulo najmanje 45 ljudi, dok je u Idlibu ubijeno 62 ljudi.

Sirijske pobunjeničke grupe uputile su pismo SAD u kom navode da žele da sarađuju u uspostavljanju mira ali da su zabrinuti zbog detalja sporazuma koji se odnose na njih, saopštili su zvaničnici dvije pobunjeničke grupe.

U pismu se navodi da je sporazum zanemario okupirane teritorije i poziva se na jednako tretiranje svih teritorija - bez izuzetaka, prenosi Rojters.

Prema tvrdnjama pobunjeničkih grupa, u sporazumu su izbjegnute garancije, mahanizmi za nadzor kao i kazne u slučaju kršenja sporazuma.

Predstavnici pobunjeničkih grupa u pismu su istakli i da u klauzulama sporazuma avionima sirijske vlade neće biti zabranjen let devet dana po stupanju na snagu prekida vatre.

Ukoliko primirje potraje nedjelju dana, SAD će početi saradnju sa ruskim snagama u cilju zajedničke borbe protiv Al Nusra Fronta i Islamske države.

Turska šalje više od 30 kamiona pomoći u Alep

Turska namjerava da pošalje danas više od 30 kamiona sa hranom, dječijom odećom i igračkama u sirijski grad Alep, pošto primirije koje su dogovorile SAD i Rusija treba da stupi na snagu sa zalaskom sunca, saopštili su zvaničnici, javlja Rojters.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas, nakon što je prisustvovao molitvi povodom muslimanskog praznika Kurban bajram, da bi početno primirje od 48 sati moglo da se produži za nedjelju dana, a potom ponovo na još duži period ukoliko se održi.

"Danas po zalasku sunca, UN ili Crveni polumjesec dopremiće hranu, igračke i odjeću ljudima, većinom u Alepu, unaprijed utvrđenim koridorima", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

On je dodao da turski Crveni polumjesec radi na tome da se pomoć dopremi i u pogranične gradove Al-Rai i Džarablus, u koordinaciji sa turskom agencijom za vanredne situacije AFAD.

Potpredsjednik turske vlade Vejsi Kajnak rekao je da će 33 turska kamiona, pod nadzorom UN, dopremiti 20.000 pari dječije obuće, odjevnih predmeta, hrane i igračaka u Alep.

Raniji napori da se postignu sporazumi o zaustavljanju sukoba i isporuci humanitarne pomoći zajednicama u Siriji pod opsadom propadali su u roku od nekoliko nedjelja, pošto su SAD optužile snage sirijskog predsjednika Bašara al-Asada za napade na opozicione grupe i civile.

Ujedinjene nacije su u petak saopštile da je sirijska vlada zaustavljala humanitarne konvoje ovog mjeseca i da će Alep, koji je pod opsadom, uskoro ostati bez goriva, što uspješno primirje čini još hitnijim, zaključuje britanska agencija.

U oktobru nova runda pregovora?

Nova runda pregovora sirijske vlade i opozicije mogla bi da bude održana početkom oktobra, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov.

"Mislim da bi izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura trebalo da pozove sve strane početkom oktobra," rekao je Bogdanov, koji je specijalan predstavnik ruskog predsjednika za Bliski istok i Afriku.

Bonus video: