Geun-Hje: Sjeverna Koreja najavljuje nove provokacije, opasnost od rata

Sjeverna Koreja spremna je da izvede novi nuklearni test u bilo kom trenutku, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Južne Koreje, tri dana pošto je Pjongjang izveo najveću do sada nuklearnu probu
0 komentar(a)
Kim Džong un, Foto: Reuters
Kim Džong un, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2016. 09:48h

Nuklearno oružje i rakete Sjeverne Koreje predstavljaju neposrednu prijetnju, upozorila je danas predsjednica Južne Koreje Park Geun-hje, u trenutku kada su tenzije porasle na Korejskom poluostrvu poslije nuklearne probe koju je Pjongjang izveo prošle nedjelje, javlja Rojters.

"Sjeverna Koreja najavljuje dodatne provokacije, što bi moglo da donese opasnost od rata Korejskom poluostrvu, i može doći do provokacija i terorističkih napada raznih vrsta", rekla je Park na sastanku sa liderima glavnih političkih stranaka.

U petak je Sjeverna Koreja izvela svoju petu i najsnažniju nuklearnu probu do sada.

Pjongjang sprema još jedan nuklearni test?

Sjeverna Koreja spremna je da izvede novi nuklearni test u bilo kom trenutku, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Južne Koreje, tri dana pošto je Pjongjang izveo najveću do sada nuklearnu probu.

Sjeverna Koreja izvela je prošle nedjelje najsnažniju atomsku probu do sada, a državna televizija objavila je da je ova zemlja u stanju da "postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete".

Međunarodna zajednica oštro je osudila potez Pjongjanga, nazivajući ga opasnom provokacijom. Seul, Vašington i njihovi saveznici odmah su se založili za uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Odmah posle izvođenja pete nuklearne probe, Institut za nuklearno naoružanje saopštio je da će biti preduzete neodređene mjere za jačanje nuklearne sposobnosti, a analitičari upozoravaju da se može raditi o nagovještaju šestog nuklearnog testa. Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da bezbjednosne vlasti u Seulu i Vašingtonu smatraju da Sjeverna Koreja može izvesti novi nuklearni test u bilo kom trenutku u nekim od nuklearnih tunela na atomskom poligonu, gdje su izvedene sve ostale probe. Portparol južnokorejskog Ministarstva odbrane Mun Sang Gun nije želio da precizira koji dokazi ukazuju na još jednu nuklearnu probu Sjeverne Koreje. Južnokorejski mediji, pozivajući se na izvore iz Seula, navode da je Pjongjang završio pripreme za novu probu u jednom od svojih neiskorišćenih nuklearnih tunela.

Demonstracija moći SAD

Američki bombarderi preletjeće u utorak iznad Južne Koreje, najavio je zvaničnik američkih snaga u Južnoj Koreji, javlja danas Rojters uz ocjenu da je riječ o demonstraciji moći protiv Sjeverne Koreje nakon što je Pjongjang u petak izveo svoju petu nuklearnu probu.

Neimenovani američki zvaničnik nije precizirao kog tipa će biti avioni niti koje veličine će biti flota.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap izvjestila je da je zbog loših vremenskih uslova odložen let američkih vojnih bombardera B-1B do Korejskog poluostrva, koji je prvobitno bio planiran za danas.

I AP danas javlja da je uslijed loših meteoroloških prilika za najmanje 24 sata odložen plan SAD da pošalju vojne avione iz Guama do Južne Koreje kako bi demonstrirale snagu, kao što su to i ranije činile nakon većih provokacije Sjeverne Koreje.

Istovremeno, japanska novinska agencija Kjodo prenosi danas da je sjevernokorejski ministar spoljnih poslova Ri Jong Ho doputovao u Peking.

Do posjete šefa sjevernokorejske diplomatije Kini dolazi usred poziva Sjedinjenih Američkih Država na nove sankcije protiv Pjongjanga, primjećuje britanska agencija, podsjećajući da je Kina glavni diplomatski saveznik Sjeverne Koreje.

Američki ministar odbrane Eš Karter osudio je u petak petu i najveću nuklearnu probu Sjeverne Koreje i pozvao Kinu da izvrši pritisak na Pjongjang da ukloni nuklearno naoružanje.

On smatra da Kina, jedini diplomatski saveznik Sjeverne Koreje, ima i deli veliku odgovornost za ovakav razvoj događaja, te ima odgovornost i da to preokrene.

Karter je, takođe, potvrdio "nepokolebljivu obavezu" SAD u odbrani Južne Koreje i ocijenio da je nuklerana proba, koju je izveo Pjongjang, "direktan izazov cjelokupnoj međunarodnoj zajednici".

Sjeverna Koreja je 9. septembra izvela svoje najsnažnije testiranje nuklearnog oružja, koje je izazvalo eksploziju snažniju od one bombe bačene na Hirošimu, a mogućnost te bojeve glave je i da se montira na balističke rakete.

Kina je tada saopštila da se odlučno protivi ovom testiranju i pozvala Pjongjang da zaustavi preduzimanje bilo kakvih daljih akcija kako ne bi dodatno pogoršali situaciju.

Bonus video: