SAD obilježile 15 godina od terorističkih napada

Na ceremoniji u Njujorku pročitana su imena svih žrtava dok su se oglasila zvona na obližnjim crkvama
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2016. 17:45h

SAD su danas obilježile 15 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u Njujorku i Vašingtonu.

Komemoraciji u Njujorku prisustvovali kandidati u trci za Bijelu kuću Hilari Klinton i Donald Tramp, kao i porodice i prijatelji žrtava.

Hilari Klinton je prije kraja ceremonije održane na mjestu gdje su nekada bile kule bliznakinje Svjetske trgovinske organizacije (STO) napustila skup jer joj je nakratko pozlilo, naveo je njen izborni tim.

Klintonova je u vrijeme napada bila senatorka iz države Njujork, a Tramp jedan od magnata nekretnina u njujorškoj četvrti Menheten.

Na ceremoniji u Njujorku pročitana su imena svih žrtava dok su se oglasila zvona na obližnjim crkvama.

"Napad u Njujorku je pogodio svakog građanina, ali teroristi nisu pobijedili. Tačno 15 godina poslije napada, mi smo jaki i ujedinjeni", naveo je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio u poruci na Tviteru.

Američki predsjednik Barak Obama je sa svoje strane, bez prisustva novinara, prvo odao poštu žrtvama u Bijeloj kući minutom ćutanja u 8.46 časova po lokalnom vremenu, tačno u vrijeme kada je prvi od četiri oteta aviona udario u jednu od kula njujorškog STO.

Obama je potom prisustvovao komemoraciji u Pentagonu na kojoj su bili ministar odbrane Ešton Karter i načelnik Generalštaba Džo Danford.

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da narod SAD neće zaboraviti žrtve terorističkih napada 11. septembra 2001. godine.

On je istakao da SAD ne smiju da "popuste" pred teroristima koji žele da podijele narod, čiju snagu "čini raznolikost".

"Al Kaida ili Islamska država znaju da ne mogu da savladaju naciju tako jaku kao što je američka, već nas terorišu u nadi da će posijati strah među nama", rekao je Obama tokom obilježavanja 15 godina od napada.

Gotovo 3.000 ljudi je poginulo u napadima Al Kaide 11. septembra 2011. u Njujorku i na Pentagon.

Američke snage su 10 godina kasnije, u maju 2011, u Pakistanu ubile lidera Al Kaide Osamu bin Ladena u operaciji koju je odobrio Obama.

Novi lider Al Kaide Ajman al Zavahiri zaprijetio je uoči godišnjice da će ta teroristička organizacija "hiljadu puta" ponoviti napade na SAD.

"Taj 11. septembar predstavlja rezultat vaših zločina protiv nas", rekao je Zavahiri na video snimku objavljenom na džihadističkim sajtovima.

Vodja Al Kaide je rekao da se "ti zločini nastavljaju" zbog čega će napadi poput napada 11. septembra biti "hiljadu puta ponovljeni".

Zavahiri je pozvao džihadiste da se ujedine, a Afroamerikance da pređu u islam da bi se "zaštitili od američkih zakona pod većinskom kontrolom bjelaca".

Galerija