Sjeverna Koreja: Obamin potez je glup kao pokušaj da se dlanom napravi pomračenje Sunca

Zvanični Vašington i Tokio žele da protiv Sjeverne Koreje budu uvedene "najoštrije moguće" sankcije, nakon najnovije i dosad najveće nuklearne probe koju je Pjongjang sproveo u petak, izjavio je danas specijalni izaslanik Stejt Departmenta za politiku prema Sjevernoj Koreji Sung Kim
2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Beta-AP
Kim Džong Un, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.09.2016. 09:23h

Sjeverna Koreja koja je u petak izvela petu nuklearnu probu, danas je pozvala Sjedinjene Američke Države da je priznaju kao "državu s nuklearnim oružjem".

"(Predsjednik SAD Barak) Obama čini sve što može da negira (da Severnoj Koreji prizna) strateški status države s nuklearnim oružjem, ali je to glupo kao i pokušavati da se dlanom napravi pomračenje Sunca", izjavio je portparol severnokorejskog Ministarstva inostranih poslova, navela je zvanična novinska agencija KCNA.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je u subotu osudio Sjevernu Koreju zbog nuklerane probe i najavio mjere protiv nje zbog toga.

SAD i Japan za najoštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje

Zvanični Vašington i Tokio žele da protiv Sjeverne Koreje budu uvedene "najoštrije moguće" sankcije, nakon najnovije i dosad najveće nuklearne probe koju je Pjongjang sproveo u petak, izjavio je danas specijalni izaslanik Stejt Departmenta za politiku prema Sjevernoj Koreji Sung Kim.

On je takođe naveo da bi SAD mogle da uvedu sopstvene sankcije kao odgovor na "provokativno i neprihvatljivo ponašanje Sjevernokorejanaca", prenijela je agencija AFP.

"Sarađivaćemo veoma blisko u okviru Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a i šire, kako bismo osmislili najstrože moguće mere kao odgovor na najnoviju akciju Sjeverne Koreje", rekao je Kim u Tokiju nakon sastanka sa svojim japanskim kolegom Kendžijem Kanasugijem.

"Pored sankcija Savjeta bezbjednosti, i SAD i Japan, zajedno sa Južnom Korejom, razmotriće unilateralne mjere", naveo je Kim, ne navodeći više detalja.

Protiv Sjeverne Koreje je, od prve nuklearne probe te zemlje 2006. godine, uvedeno pet setova sankcija, ali Pjongjang ističe da će nastaviti sa tim testovima, bilo kako bilo.

Ta zemlja je u petak izvela svoju petu nuklearnu probu, tvrdeći da je uspješno testirala nuklearne bojeve glave, što je izazvalo oštru osudu međunarodne javnosti.

Bonus video: