Strah od Rusije: Hakerskim napadima manipulišu predsjedničkom kampanjom u SAD?

Federalni zvaničnici već istražuju sajber-napade na Demokratski nacionalni komtet i Demokratski kongresni odbor za kampanju za koje se vjeruje da su počinili hakeri povezani s ruskom vladom
0 komentar(a)
Haker, Rusija, SAD, Foto: Shutterstock
Haker, Rusija, SAD, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.09.2016. 15:26h

Nedavni hakerski napadi na kompjuterske sisteme s podacima o predstojećim izborima za predsjednika SAD koji su izvedeni u najmanje dvije američke države izazvali su zabrinutost među zvaničnicima da jedna strana vlada pokušava da izazove sumnju ili čak i da manipuliše predsjedničkom kampanjom, navodi agencija AP.

Federalni zvaničnici već istražuju sajber-napade na Demokratski nacionalni komtet i Demokratski kongresni odbor za kampanju za koje se vjeruje da su počinili hakeri povezani s ruskom vladom.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp rekao je prošle nedjelje da misli da je malo vjerovatno da Rusija pokušava da utiče na izbore.

Međutim, ministar odbrane SAD Ešton Karter upozorio je prošle nedjelje Moskvu da njegova zemlja "neće ignorisati pokušaje miješanja" u američki demokratski proces.

Upitan da obrazloži, Karter je rekao da je govorio o ruskom hibridnom ratu kojim se "miješa u unutrašnje poslove zemalja".

Bonus video: