Bliži li se kraj rata: SAD i Rusija se dogovorile o primirju u Siriji, vlada rekla "da"

"Sirijska vlada je odobrila sporazum i obustava neprijateljstava će početi u Alepu zbog humanitarnih razloga", objavila je agencija, citirajući "informisane izvore"
0 komentar(a)
Sirijska vojska, Alepo, Foto: Reuters
Sirijska vojska, Alepo, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2016. 15:51h

Sirijska vlada je "odobrila" sporazum o prekidu vatre u toj zemlji koji su usaglasile Rusija kao njen saveznik i SAD.

AFP prenosi da je to danas javila sirijska državna agencija SANA.

"Sirijska vlada je odobrila sporazum i obustava neprijateljstava će početi u Alepu zbog humanitarnih razloga", objavila je agencija, citirajući "informisane izvore".

AFP podsjeća da dogovor Moskve i Vašingtona poziva na obustavu borbi širom Sirije i pojačanu humanitarnu pomoć za grad Alepo oko kojeg se vode borbe.

SAD i Rusija su ranije danas saopštili da su postigli dogovor o Siriji koji predviđa prekid vatre od ponedjeljka u cijeloj zemlji.

Poslije cjelodnevnog sastanka u petak u Ženevi s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim, američki državni sekretar Džon Keri izjavio je malo poslije ponoći da plan o prekidu vatre može da dovede do smanjenja nasilja u Siriji i do političke tranzicije kojom bi bio okončan petogodišnji građanski rat.

Keri je ocijenio da dogovor predstavlja potencijalnu "prekretnicu" u sukobu u kojem je poginulo gotovo 500.000 ljudi, ako ga budu poštovali sirijska vlada koju podržava Moskva i pobunjeničke grupe koje imaju podršku Vašingtona.

Prekid vatre će početi 12. septembra, što se podudara s početkom muslimanskog praznika Kurban Barjama.

"SAD i Rusija danas objavljuju plan za koji se nadamo da će smanjiti nasilje, olakšati patnje i nastaviti put ka miru i političkoj tranziciji u Siriji", izjavio je Keri i dodao da vjeruje da Rusija može da utiče na sirijskog predsjednika Bašara el Asada da zaustavi sukobe i sedne za pregovarački sto.

Šef ruske diplomatije je rekao da dogovor može da pomogne jačanju borbe protiv terorizma i u isporukama pomoći sirijskim civilima.

Sergej Lavrov je rekao da je vlada Sirije obaviještena o dogovoru i da je spremna da ga poštuje.

Plan podrazumijeva da vladine snage prekinu ofanzivne operacije protiv opozicije u određenim područjima, a Vašington mora da ubijedi umjerene pobunjenike da se distanciraju od Nusra Fronta i drugih ekstremističkih grupa.

Ako obje strane budu poštovale primirje nedjelju dana, SAD i Rusija će onda početi saradnju u razmjeni obavještajnih podataka, a operacije Asadovih snaga biće ograničene na napade protiv Islamske države.

Vladine i pobunjeničke snage će, takođe, morati da se povuku iz demilitarizovanih zona i da dozvole isporuku humanitarne pomoći, posebno u Alepu.

Bonus video: