Snažnija od Hirošime: Pjongjang sproveo nuklearnu probu, ljuta čak i Kina

"Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspješnom testiranju nuklearne bojeve glave", preneijla je državna televizija
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja nuklearna proba, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja nuklearna proba, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2016. 12:45h

Sjeverna Koreja izvela je danas peti nuklearni test, koji je državna televizija opisala kao "najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang".

"Naši nuklearni eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na sjevernom terenu za testiranje", rečeno je na državnoj televiziji.

"Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspješnom testiranju nuklearne bojeve glave", prenijela je državna televizija, prenosi AFP.

Televizija ističe da je sada Sjeverna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete.

Takođe tvrdi da nije bilo curenja radioaktivnog materijala niti štete po okolinu.

Kako navodi Rojters, nuklerani test je izazvao seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažniji nuklearni udar.

Sjeverna Koreja je do sada sprovela najsnažnije testiranje oružja koje je bilo težine šest kilotona.

Japan: Sjevernokorejsko testiranje - prijetnja Japanu

Sjeverna Koreja izvela je danas testiranje nuklearnog oružja u kombinaciji sa napretkom Pjongjanga u razvoju mobilne balističke raketne tehnologije, što prestavlja smrtnu pretnju Japanu, izjavila je japanska ministarka odbrane Tomomi Inada.

"Ne možemo da poričemo mogućnost da je Sjeverna Koreja smanjila dimenzije do mjera prihvatljivih za prizvodnju nuklearne bojeve glave", rekla je Inada.

Ona je dodala da jačina potresa koja je uslijedila nakon testiranja ukazuje da nikako nije reč o hidrogenskoj bombi, prenosi Rojtters.

Japan je takođe najavio da će Tokio razmotriti uvođenje dodatnih jednostranih sankicija protiv Sjeverne Koreje zbog ovog testa.

Kritike jedinog saveznika

Svi treba da pokažu uzdržanost i da izazivanje haosa, ili rata na Korejskom poluostrvu nije ni u čijem interesu, ističe danas kineska novinska agencija Sinhua u prvom reagovanju na to što je Sjeverna Koreja izvela petu i dosad najveću nuklearnu probu.

Nuklearni test Pjongjanga "nije mudar", ali i odluka Južne Koreje da rasporedi američki antiraketni sistem takođe ozbiljno narušava stratešku ravnotežu regiona, ocijenila je kineska agencija, prenio je Rojters.

Kina je danas izrazila oštro protivljenje zbog petog nuklearnog testa koji je izvela Sjeverna Koreja.

U saopštenju, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je Sjevernu Koreju zbog izvođenja testa i zanemarivanja međunarodnih primedbi.

Kritike Kine ključne su za Sjevernu Koreju kojoj je ta zemlja glavni saveznik i jedini ekonomski partner, navodi agencija Asošiejted pres.

Kina štiti Sjevernu Koreju od kritika i osuda međunarodne zajednice zbog njenog nuklearnog programa, ali je ojačala svoju granicu pošto je Pjongjang sproveo probe raketa dugog dometa ranije ove godine, i ograničila izvoz raketnog goriva Sjevernoj Koreji i zabranila uvoz pojedinih ruda iz te zemlje.

Amano: Uznemirujući čin

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano rekao je danas da peti nuklearni test Sjeverne Koreje, ako je potvrđen, jasno krši brojne rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i potpuno ignoriše brojne zahtjeve svjetske zajednice.

Amano je rekao u saopštenju da je ova nuklearna proba "duboko uznemirujući čin koji je za žaljenje".

Organizacija za ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba navela je takođe da taj test, ukoliko bude potvrđen, predstavlja "još jedno kršenje univerzalno prihvaćenih normi protiv nuklearnih proba, normi koju poštuju 183 zemlje od 1996. godine".

Izvršni direktor ove agencije Lasina Zerbo rekao je u saopštenju da izgleda da je današnja detonacija bila malo veća od one zabilježene 6. januara.

Keri zabrinut

Američki državni sekretar Džon Keri izrazio je danas duboku zabrinutost zbog Sjeverne Koreje nakon vijesti o novoj nuklearnoj probi Pjongjanga.

Keri koji je u Ženevi na razgovorima o Siriji, rekao je da je zbog Sjeverne Koreje telefonom telefonom razgovarao sa ministrima spoljnih poslova Japana i Južne Koreje.

Prema riječima američkog državnog sekretara, "svi dijele zabrinutost" zbog Korejskog poluostrva.

Keri je naveo da SAD i dalje utvrđuju činjenice u vezi sa probom.

Govoreći o današnjem događaju, za koji je Pjongjang saopštio da je uspješno izvedena nuklearna proba, Keri nije koristio taj termin.

Keri danas u Ženevi treba da razgovara o Siriji i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Bonus video: