Odakle novac sinu predsjednika: Lamborgini, Rols-Rojs, Bentli, rezidencija od 4.000 kvadrata

166 pregleda 0 komentar(a)
Bentli Bentajga, Foto: Bentley
Bentli Bentajga, Foto: Bentley
Ažurirano: 08.09.2016. 07:26h

Istražni sud u Parizu naložio je suđenje Teodorinu Obijangu, sinu predsjednika Ekvatorijalne Gvineje i potpredsjedniku te male države u centralnoj Africi da bi se utvrdilo odakle mu novac za neobično luksuzan život u Francuskoj.

Posle boravka u najvećim palatama, Obijang se na kraju smjestio u privatnoj rezidenciji od 4.000 kvadratnih metara, sa tri sprata za boravak od ukupno 1.900 kvadratnih metara, a uz to parno kupatilo, sportska sala, diskoteka i bioskop.

Sudije su otvorile istragu 2005. godine nakon što je Obijang kupio rezidenciju za 25 miliona eura.

Procjenjuje se da je uložio dodatnih 12 miliona eura za preuređenje rezidencije ukrašene mermernim skulpturama i pozlatom. Tokom pretresa 2012. godine, koji je trajao nekoliko dana i zahtjevao upotrebu nekoliko kamiona za preseljenje desetine vrijednih predmeta, zaplijenjena je kolekcija od nekoliko desetina dekorativnih jaja marke Faberže, kristalni predmeti i kancelarijska oprema velike vrijednosti.

Čitava "vojska" posluge je radila na održavanju zgrade koja je takođe zaplijenjena, kao i vozni park u kojem su bili automobili make "Lamborgini" "Rols Rojs" "Bentli", "Bugati", "Maserati" i "Ferari".

Obijang je volio da ulaže u nakit, skupocena vina i umjetnička djela. On je 2009. godine kupio cijelu kolekciju visoke mode Iv-Sen Lorana i Pjera Beržea za 18,3 miliona eura.

Njegovi bivši službenici kažu da je Teodorin Obijang gotovonom plaćao dio svojih troškova. "Moj poslodavac je dolazio iz Ekvatorijalnea Gvineje obično s dva kofera puna novca. Prvo bi došao u Pariz, a zatim u Sjedinjene Američke Države. Kada bi potrošio novac, vratio bi se u svoju zemlju (...) da ponovo napuni oba kofera ", rekao je njegov bivši batler.

Bonus video: