Obama i Duterte se kratko sastali u Laosu, razmijenili šale

Predsjednici dvije dugogodišnje savezničke zemlje trebalo je da juče prvi put formalno razgovaraju u prijestonici Laosa, ali je Bijela kuća otkazala sastanak nakon što je Duterte u ponedjeljak na konferenciji za štampu iznio jetki komentar protiv Obame, podsjeća britanska agencija
7 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2016. 18:54h

Američki predsjednik Barak Obama i predsjednik Filipina Rodrigo Duterte sastali su se danas na kratko na marginama samita ASEAN-a u Laosu i razmijenili šaljive opaske, saopštili su filipinski zvaničnici, javlja Rojters uz ocjenu da su time ublažene tenzije poslije Duterteovih uvreda na račun Obame.

"Veoma sam srećan što se to dogodilo", rekao je filipinski ministar spoljnih poslova Perfekto Jasaj, govoreći o kratkom neformalnom susretu Obame i Dutertea.

Jasaj je ocijenio da je "sve to zasnovano na činjenici da su odnosi između Filipina i SAD čvrsti i veoma snažni".

Predsjednici dvije dugogodišnje savezničke zemlje trebalo je da juče prvi put formalno razgovaraju u prijestonici Laosa, ali je Bijela kuća otkazala sastanak nakon što je Duterte u ponedjeljak na konferenciji za štampu iznio jetki komentar protiv Obame, podsjeća britanska agencija.

Duterte, bivši tužilac oštrog jezika koji je u maju izabran za predsjednika Filipina, upozorio je u ponedjeljak da Obama ne treba da se bavi pitanjem masovnih ubistava narko dilera pod njegovom komandom, ili će mu reći da je "kučkin sin" i psovaće ga na samitu u Laosu.

Duterte je međutim juče, znatno pomirljivijim tonom, izrazio kajanje zbog bujice riječi koje je izgovorio protiv američkog predsjednika.

Filipinski predsjednik je, takođe, izrazio želju da dvije zemlje izglade razlike u stavovima koje, kako je naveo, proističu iz viđenja o nacionalnim prioritetima, i da rade na uzajamno odgovoran način.

Duterte je posljednjih nedjelja izložen oštroj kritici svjetske javnosti, pošto je od početka njegovog mandata krajem maja na Filipinima ubijeno više od 2.000 navodnih dilera droge i narkomana, a Obama je planirao da na tu temu razgovara sa njim.

Bonus video: