Zarif: Nema sličnosti između iranskog i islama saudijskih gospodara terorizma

Zarif je odgovorio na izjavu vrhovnog saudijskog muftije, šeika Abdela Aziza ben al-Šeika, koji je rekao da Iranci "nisu muslimani" i da su "davnašnji neprijatelji sunita"
68 pregleda 5 komentar(a)
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2016. 08:40h

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif optužio je vlasti Saudijske Arabije za "vjerski fanatizam", u jeku iscrpljujućih pregovora o učešću iranskih hodočasnika na ovogodišnjem hadžiluku u Meki.

"Nema nikakve sličnosti između iranskog islama i fanatičnog ekstremizma koji propovijedaju vahabitski velikodostojnici i saudijski gospodari terorizma", napisao je Zarif kasno sinoć na svom nalogu na Tviteru.

On je tako odgovorio na izjavu vrhovnog saudijskog muftije, šeika Abdela Aziza ben al-Šeika, koji je rekao da Iranci "nisu muslimani" i da su "davnašnji neprijatelji sunita".

Iranski vjerski vođa, ajatolah Ali Hamnei, ocijenio je ranije da treba preispitati način na koji Rijad upravlja muslimanskim svetilištima u Meki i Medini i optužio saudijske vlasti da su zabranile iranskim vjernicima učešće na hadžiluku.

Vjernici iz Irana neće učestvovati na ovogodišnjem hodočašću u Meki, koje počinje u subotu, zbog čega su odnosi dvije zemlje, inače tradicionalnih rivala, dodatno zaoštreni posljednjih nekoliko mjeseci.

Odnosi Teherana i Rijada zahladnjeli su poslije pogibije 464 iranska hodočasnika u stampedu na prošlogodišnjem hadžiluku, tokom kojeg je život izgubilo ukupno 2.300 osoba.

Iran je nedavno optužio Saudijsku Arabiju da nije osigurala bezbjednost vjernika i potvrdio da ove godine neće slati svoje hodočasnike u Meku.

Dvije zemlje koje od januara nemaju diplomatske odnose, nisu uspjele da postignu kompromisni dogovor o uslovima odlaska iranskih vjernika na hadžiluk, zbog čega oni prvi put u posljednje tri decenije na njemu neće učestvovati.

Iranski mediji prenijeli su da će se ajatolah Hamnei danas sastati sa porodicama žrtava prošlogodišnjeg stampeda.

Bonus video: