Najsočnije uvrede koje upućuju lideri: Od stare vještice do kučkinog sina

EU je zapala u veliku diplomatsku krizu pošto je Berluskoni rekao njemačkom članu EP da mu djeluje kao "nacistički čuvar"
91 pregleda 5 komentar(a)
Hoze Muhika, Kristina Kiršner, Foto: Reuters
Hoze Muhika, Kristina Kiršner, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2016. 07:09h

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je juče rekao da mu je žao što je za američkog predsjednika Baraka Obamu rekao da je „kurvin sin“. Njegovi komentari su imali diplomatske posljedice pa je predsjednik SAD otkazao susret sa Duterteom.

Međutim, filipinski lider, koji je i ranije vrijeđao istaknute ličnosti, nije jedini kriv za uvredu nekog stranog funkcionera.

Od „sadističke bolničarke“ do samog „đavola“, BBC podsjeća na neke od najupečatljivijih komentara političara i o političarima.

Kiršner je „stara vještica“ (2013)

Urugvajski predsjednik je „uhvaćen“ kako na početku jedne konferencije za novinare kaže „stara vještica,“ što je očigledno bilo upućeno njegovog argentinskoj koleginici.

Hoze Muhika, navodno misleći na Kristinu Fernandes Kiršner i njenog pokojnog supruga, čuje se na jednom snimku 2013. kako kaže: „Ova stara vještica je čak gora od onog razrokog čovjeka.“

Jedan urugvajski list je na svom portalu objavio komentare predsjednika, što je dovelo do zvaničnih protesta u Argentini.

Muhika je negirao da je govorio o Kiršnerovima, ali ni do danas nije rekao na koga je mislio.

Arafat, „sin 60.000 kurvi“ (1999)

Tadašnji sirijski ministar odbrane, general Mustafa Tlas, poznat po sočnom izražavanju, izazvao je diplomatski spor sa palestinskom upravom, kada je njenog lidera Jasera Arafata opisao kao „sina 60.000 kurvi.“

Tlas, koji je napao Arafata u govoru 1999, je rekao: „Trebalo je da u Bijeloj kući kažeš da je Jerusalim prijestonica buduće palestinske države, ali si umjesto toga ćutao kao miš i nisi se usudio da kažeš riječ u korist Palestine ili Jerusalima.“

Njegovi komentari su izazvali demonstracije u Gazi, gdje su hiljade Palestinaca protestovale zbog ličnog napada na njihovog lidera.

Buš je „đavo“ (2006)

U dramatičnom govoru u Ujedinjenim nacijama u septemru 2006, tadašnji predsjednik Veneceule Ugo Čaves je američkog kolegu Džordža Buša opisao kao „đavola“.

„Juče je ovdje bio đavo. Baš ovdje. I dalje se osjeća sumpor,“ kazao je Čaves.

„Juče je, dame i gospodo, sa ove govornice, predsjednik SAD, gospodin kojeg zovem đavo, pričao kao da je svijet njegov,“ rekao je predsjednik Venecuele.

Na istom mjestu 2009, Čaves je oprezno pozdravio novu Obaminu vladu. Gledajući okolo, rekao je: „Više se ne osjeća sumpor. Ne, miriše na nešto drugo. Na nadu, i morate imati nadu u vašem srcu.“

Faraž i „mokri dronjak“ (2010)

Kada rečenica počinje riječima „Ne želim da budem nepristojan“, vjerovatno ćete biti uvrijeđeni, piše BBC, u podsjećanju na napad lidera britanske stranke UKIP Najdžela Faraža na Hermana Van Rompija u Evropskom parlamentu. Za predsjednika Evropskog savjeta je rekao da ima „harizmu mokrog dronjka.“

Bivšeg premijera Belgije je uporedio sa „nižerazrednim bankarskim činovnikom“ i rekao da dolazi iz „ne-države“.

Berluskoni i nacistički čuvar (2003)

Evropska unija je zapala u veliku diplomatsku krizu pošto je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni rekao njemačkom članu Evropskog parlamenta Martinu Šulcu da mu djeluje kao „nacistički čuvar“.

Poslanici EP su zaprijetili prekidom odnosa sa Evropskim savjetom, glavnim tijelom EU za donošenje odluka (na čijem čelu je tada bio Berluskoni), ako ne uslijedi formalno izvinjenje.

„Znam da u Italji jedan čovjek pravi film o nacističkim koncentracionim logorima,“ rekao je Berluskoni i dodao: „Dodijelio bih ti ulogu kapoa (čuvara kojeg zatvorenici biraju između sebe) - bio bi savršen.“

Maduro rekao Almagru da se nosi (2016)

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro je dao niz epiteta lideru Organizacije američkih država (OAS) Luisu Almagru. Rekao mu je da je „smeće“, „izdajica“ i poručio: „Gospodine Almagro, možete da uzmete vašu Demokratsku povelju, urolate je i zabijete gdje god može da stane.“

Nakon ovih izjava, bivši urugvajski predsjednik Hoze Muhika je rekao da je Maduro „lud kao struja“.

Klinton i „sadistička bolničarka“ (2007)

Hilari Klinton, moguće sljedeća predsjednica SAD, nije poznata po smislu za humor i nije bilo za očekivati da će je nasmijati komentari aktuelnog britanskog šefa diplomatije Borisa Džonsona.

Džonson je 2007. rekao: „Ima farbanu plavu kosu, napućene usne i ledeni pogled, kao sadistička bolničarka u mentalnoj ustanovi.“

On je 2016. kazao da su njegovi komentari „izvučeni iz konteksta“.

Polemika oko Obaminog državljanstva (2011)

Optuživao je Baraka Obamu za sve i svašta - od breksita do uspona Islamske države, ali je zahtjev Donalda Trampa da vidi Obamin izvod iz matične knjige rođenih izazvao dugotrajnu polemiku i niz teorija zavjere.

Njujorški tajkun je bio ubijeđen da je Obama rođen u Keniji i predsjedniku je ponudio pet miliona dolara da otkrije podatke sa koledža i iz pasoša.

Kasnije je Obama, na večeri sa novinarima Bijele kuće rekao: „Kao što su neki od vas čuli, država Havaji je objavila moj zvanični izvod iz matične knjige rođenih. Nadam se da će to odagnati svaku sumnju.“

Bonus video: