Zatvorenici u Australiji štrajkuju: Ovo je neuljudno, plate su nam niske

Zatvorenici u zatvoru Barvon moraju da rade u sklopu izdržavanja kazne i trenutno primaju od 6,5 do 8,95 australijskih dolara na dan, što je od 4,95 do 6,82 američkih dolara, u zavisnosti od toga šta rade
5 komentar(a)
Zatvor, Foto: Shutterstock
Zatvor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2016. 08:44h

Zatvorenici australijskog zatvora Barvon, među kojima su ubice i narko-dileri, stupili su u štrajk zahtijevajući veće plate, jer tvrde da im zarade koje trenutno primaju nisu dovoljne da pokriju troškove u kaznenom objektu pod jakim obezbjeđenjem, javlja danas AFP.

Desetine osuđenika ostavile su alat i odbile da rade, navodeći da je "neuljudno" to što visina plate nije usklađena sa stopom inflacije.

Zatvorenici u zatvoru Barvon moraju da rade u sklopu izdržavanja kazne i trenutno primaju od 6,5 do 8,95 australijskih dolara na dan, što je od 4,95 do 6,82 američkih dolara, u zavisnosti od toga šta rade.

Oni, međutim, traže veće plate, tvrdeći da su sume koje dobijaju daleko manje nego u drugim australijskim državama i da "imaju manju kupovnu moć".

"Plata im ne zadovoljava rastuće troškove", kaže Bret Kolins, portparol grupe zatvorenika koja je nazvana "Akcija za pravdu", dodavši da su zatvorenici ogorčeni i smatraju da se vlasti prema njima ne ophode sa poštovanjem.

Rukovodstvo zatvora je saopštilo da su neki zatvorenici u Barvonu odbili da rade, ali da je to riješeno bez incidenata.

Takođe je navelo da se od svih zatvorenika traži da obavljaju poslove uključujući baštovanstvo i održavanje, a da se oni koji to odbiju zatvaraju u ćelije.

U Barvonu, koji ima skoro 450 zatvorenika i nalazi se 75 kilometara jugozapadno od Melburna, ima i najopasnih kriminalaca, uključujući ubice i narko-dilere.

Prošle godine je teško naroružana policija smirila pobunu oko 300 zatvorenika u obližnjem zatvoru, izazvanu uvođenjem zabrane pušenja, navodi francuska agencija.

Bonus video: