Australijska vlada: Brod oštetio Veliki koralni greben, kineska kompanija da plati 90 miliona dolara

Federalnom sudu je prijavljeno da je taj dio najvećeg koralnog grebena na svijetu tom prilikom zagađen stotinama kilograma čestica farbe koja sadrži visokotoksičnu supstancu tributiltin, koji usporava rast organizama na brodskim palubama
0 komentar(a)
Dolari, Foto: Twitter
Dolari, Foto: Twitter
Ažurirano: 06.09.2016. 08:26h

Australijska vlada zatražila je danas na suđenju najmanje 120 miliona australijskih dolara odštete, što je 90 miliona američkih dolara, od vlasnika kineskog broda koji je 2010. godine, prevozeći ugalj, oštetio dio Velikog koralnog grebena.

Kineska kompanija "Šendžen energži transport" odbila je danas u australijskom Federalnom sudu da plati čišćenje Daglasovog plićaka koji je oštećen kada je njen brod "Šen Neng 1" skrenuo sa kursa i nasukao se u toj oblasti aprila 2010. godine, prenosi AP.

Federalnom sudu je prijavljeno da je taj dio najvećeg koralnog grebena na svijetu tom prilikom zagađen stotinama kilograma čestica farbe koja sadrži visokotoksičnu supstancu tributiltin, koji usporava rast organizama na brodskim palubama.

Pomorski biolozi upozoravaju da te čestice moraju biti uklonjene sa mjesta na kom se brod nasukao, površine od 40 hektara, kako bi se ta zona oporavila.

Vlasnik kineskog broda tvrdi da se greben oporavlja sam od sebe i da kompanija ne bi trebalo da plati čišcćenje koje, kako navodi, nije ni potrebno.

Kineska kompanija, takođe, osporava metode testiranja kojima je otrkiven tributiltin u toj oblasti.

Osiguravajuća kuća kineske kompanije, "London P&I Klab" ocijenila je nerealnim troškove oporavka grebena čiju je visinu procijenila australijska vlada.

Bonus video: