Erdogan poručio Obami: Ne bi trebalo da bude distinkcije između "dobrih terorista" i onih loših

Turska i SAD su u sporu oko uloge kurdskih snaga u borbama protiv Islamske države u Siriji
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdoga, Barak Obama, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdoga, Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2016. 18:55h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kazao je danas prilikom susreta sa američkim liderom Barakom Obamom da ne bi trebalo da bude distinkcije između "dobrih terorista" i onih loših.

On je dodao da je svaki terorizam loš, kao i da SAD i Turska moraju usvojiti zajednički stav prema terorizmu, prenosi AP.

Turska i SAD su u sporu oko uloge kurdskih snaga u borbama protiv Islamske države u Siriji.

Sirijski Kurdi koje podržavaju SAD su bili najefikasniji u borbi protiv ID, ali Turska je zabrinuta zato što oni traže autonomnu zonu duž turske granice, navodi AP.

Predsjednik SAD Barak Obama rekao je danas turskom predsjedniku i da će američka administracija raditi sa Turskom kako bi se osiguralo da oni koji su odgovorni za pokušaj puča u toj zemlji budu izvedeni pred lice pravde.

Ovo je prvi susret Obame i Erdogana od neuspjelog puča u julu, koji je Obama osudio.

Američki predsjednik je takođe kazao da je od kritične važnosti da se "završi posao" obezbjeđivanja turske granice sa Sirijom preko koje borci ID masovno ulaze u Tursku.

Obama je dodao i da Turska ne smije sama da snosi teret sirijske izbjegličke krize.

Rojters prenosi da se Obama sreo s Erdoganom na marginama dvodnevnog samita G20 koji je počeo u kineskom gradu Hangdžou.

Erdogan i Putin razgovarali o Siriji i bilateralnoj saradnji

Predsjednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su danas na marginama samita G20 u kineskom Hangdžou o sukobima u Siriji i pitanjima razvoja bilateralnih osnosa, saopštio je Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je naveo da su se lideri dvije zemlje prvo sastali uz prisustvo delegacija, onda sami, a na kraju su im se pridružili ministri vanjskih poslova.

"Oni su kasnije razmijenili stavove o sirijskom pitanju", rekao je Peskov, dodajući da je razgovor bio vema "detaljan i zasnovan na povjerenju".

Na sastanku kom su prisustvovale delegacije dvije zemlje, predsjednici su razgovarali o pitanjima obnove svih oblika bilateralne saradnje, prenijela je agencija Tas s.

Bonus video: