SAD: Nema povrijeđenih u zemljotresu u Oklahomi

Guvernerka Oklahome Meri Falin napisala je na Tviteru da su vlasti procijenile štetu na mostovima i drugim infrastrukturnim objektima, kao i da nema informacija da li je zemljotres izazvalo vađenje nafte i gasa hidrauličkim bušenjem u susjednom Osejdžu
0 komentar(a)
zemljotres ilustracija, Foto: Shutterstock
zemljotres ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.09.2016. 20:07h

U zemljotresu magnitude 5,6 stepeni Rihterove skale sa epicentrom u američkoj saveznoj državi Oklahomi nije bilo povrijeđenih, a pričinjena je materijalna šteta, saopštile su lokalne vlasti.

Američki geološki institut naveo je da je epicentar zemljotresa bio 15 kilometara od gradića Ponija, u kojem živi oko 2.000 stanovnika, a potres se osjetio u sedam susjednih država, od Teksasa na jugu do Ajove u centralnom dijelu zemlje.

Prema riječima gradonačelnika Ponija, niko od stanovnika nije povrijeđen, a pričinjena je materijalna šteta na zgradama i infrastrukturi.

Guvernerka Oklahome Meri Falin napisala je na Tviteru da su vlasti procijenile štetu na mostovima i drugim infrastrukturnim objektima, kao i da nema informacija da li je zemljotres izazvalo vađenje nafte i gasa hidrauličkim bušenjem u susjednom Osejdžu.

Tehnika hidrauličkog bušenja sastoji se u razbijanju stijena mješavinom vode, peska i hemikalija, što dovodi do slabljenja rasednih linija i veće opasnosti od potresa.

Zvaničnici su saopštili da u dvije nuklearne elektrane u Nebraski i Kanzasu gdje se zemljotres takođe osjetio, nije bilo oštećenja na postrojenjima i da nema prijetnje za javnost ili osoblje.

Bonus video: