DVOJE POGINULO

Haos u Gabonu: Opozicija ne priznaje rezultate izbora

Neredi su izbili u glavnom gradu Gabona, Librevilu, pošto je odlazeći predsjednik Ali Bongo Ondimba proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima održanim u subotu
0 komentar(a)
Gabon protesti, Foto: Reuters
Gabon protesti, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2016. 08:15h

Dvije osobe su ubijene, a više njih je ranjeno u sukobima policije i pristalica opozicije u Gabonu posle proglašenja rezultata predsjedničkih izbora, saopštio je opozicioni lider Žan Ping, a prenijela agencija Frans pres.

Neredi su izbili u glavnom gradu Gabona, Librevilu, pošto je odlazeći predsjednik Ali Bongo Ondimba proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima održanim u subotu.

Njegov protivkandidat Ping optužio je policiju da sprječava službe hitne pomoći da zbrinu povrijeđene, a policija je opkolila sjedište Pingove stranke u potrazi za odgovornima za požar u zgradi Narodne skupštine u Librvilu. Ping je demantovao optužbe i zatražio pomoć međunarodne zajednice u "borbi protiv klana okupljenog oko Bongoa". Neredi su izbili nekoliko sati pošto je izborna komisija saopštila da je Bongo osvojio drugi sedmogodišnji predsjednički mandat, dobivši 1,57 odsto glasova više od Pinga, nekadašnjeg bliskog saradnika režima njegovog oca Omara Bongoa. Francuska, čija je Gabon bio kolonija, kao i SAD i EU, zatražile su objavljivanje rezultata sa svih biračkih mjesta u zemlji. Predizbornu kampanju pratile su žestoke tenzije, a opozicija navodi da je Bongo dijete iz Nigerije koje je njegov otac usvojio, te da prema ustavu nema pravo da se kandiduje za predsjedničku funkciju.