Tenzije između tri države i Brazila: Smjena Rusef je parlamentarni puč!

Venecuela je sinoć povukla ambasadora i zamrzla diplomatske odnose s Brazilom odmah posle opoziva predsjednice Dilme Rusef u Senatu Parlamenta Brazila
0 komentar(a)
Mišel Temer, Brazil, Foto: Reuters
Mišel Temer, Brazil, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2016. 08:21h

Vlada novog predsjednika Brazila Mišela Temera je prošle noći pozvala na konsultacije svog ambasadora u Karakasu, posle odluke Venecuele o zamrzavanju diplomatskih odnosa u znak protesta zbog sinoćnog opoziva predsjednice Brazila, ljevičarke Dilme Rusef.

"S obzirom na okolnosti, brazilska vlada je odlučila da svog ambasadora pozove na konsultacije u Karakasu", piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova koje kaže da žali i jer "vlade Bolivije, Ekvadora i Kube ne razumiju događaje" u Brazilu.

Venecuela je sinoć povukla ambasadora i zamrzla diplomatske odnose s Brazilom odmah posle opoziva predsjednice Dilme Rusef u Senatu Parlamenta Brazila. Jutros su ambasadore povukli i Bolivija i Ekvador.

Vlasti u Karakasu su ocijenile da je smjenjivanje brazilske predsjednice "parlametarni puč" i dodale da je zato povlačenje njihovog ambasadora iz Brazila "konačno".

U saopštenju se takođe navodi da politički proces protiv Dilme Rusef krši brazilski Ustav i da je dio "napada oligarha" na ljevičarske pokrete u Latinskoj Americi.

Venecuela i Brazil su posljednjih godina bili saveznici, na čelu sa ljevičarskim liderima.

Brazilski senat izglasao je opoziv brazilske predsjednice zbog kršenja budžetskih propisa i malverzacija, čime je okončana višemjesečna politička kriza koja je paralisala Brazil.

Sada već bivša brazilska predsjednica je oštro kritikovala senatore koji su glasali za njeno smjenjivanje, ocijenivši da su bacili 54 miliona brazilskih glasova.

Potpredsjednik Brazila Mišel Temer, koji je upravljao Brazilom od maja, kada je Rusef suspendovana, odmah po njenom smjenjivanju je položio zakletvu da bi u svojstvu predsjednika završio njen mandat koji traje do 2018. godine.

Bonus video: