Predsjednik Meksika kritikovan zbog sastanka sa Trampom

Zlatno pravilo meksičke spoljne politike je dosad bilo da izbjegava svrstavanje na neku stranu kad je riječ o američkim predsjedničkim izborima, pa je zato planiran poziv i Klintonovoj i Trampu, iako su meksičke vlasti sklonije stavu bivše američke državne sekretarke o procesu dobijanja državljanstva za migrante
63 pregleda 2 komentar(a)
enrike penja neto, Foto: En.mercopress.com
enrike penja neto, Foto: En.mercopress.com
Ažurirano: 31.08.2016. 15:48h

Meksička javnost oštro je kritikovala svog predsjednika Enrike Penja Nijeta zbog odluke da se danas sastane sa republikanskim kandidatom za predsjednika SAD Donaldom Trampom, koji je u Meksiku omražen pošto je meksičke migrante opisao kao "kriminalce i silovatelje".

Bivša meksička prva dama Margarita Savala, koja bi i sama mogla da se kandiduje za predsjednika svoje zemlje, napisala je na Tviteru poruku upućenom Trampu: "Iako ste možda pozvani, želimo da znate da niste dobrodošli. Mi Meksikanci imamo dostojanstvo i odbacujemo vaš govor mržnje", prenijela je agencija AP.

Već su najavljena dva protesta u centru Meksiko Sitija protiv posjete Trampa, a kancelarija Penja Nijeta nije željela da saopšti tačno gde i kad će se održati sastanak, moguće kako bi se izbjeglo održavanje protesta ispred te lokacije.

Najpoznatiji meksički istoričar Enrike Krause se takođe na Tviteru obratio američkom milijarderu, napisavši: "Slušajte, mi Meksikanci ne očekujemo ništa više od izvinjenja što ste nas nazvali kriminalcima i silovateljima."

On je uporedio sastanak meksičkog predsjednika i Trampa sa događajem kad je britanski premijer Nevil Čembrlen 1938. potpisao mirovni sporazum sa Njemačkom.

"Tiranima se treba suprotstavljati, a ne podilaziti im", rekao je Krause u izjavi za televiziju Televisa.

Čak je i Penja Nijeto u prošlosti pravio takva poređenja, pa je u martu na pitanje lista "Ekselsior" o Trampu kritikovao "te oštre izraze koji predlažu veoma jednostavna rješenja" i dodao: "Na taj način su nastupili i Musolini i Hitler."

Mnogi Meksikanci smatraju da je Tramp iznenadio Penja Nijeta prihvativši poziv da poseti Meksiko, koji je predsjednik te zemlje uputio samo radi reda.

List "Universal" je danas u uvodniku napisao da je Tramp "uhvatio meksičke diplomate nespremnima" prihvativši poziv i da je time otišao "jedan korak ispred njih".

"Oni su željeli da pozovu Hilari Klinton, ali bi to značilo da moraju da pozovu oboje, a niko nije mislio da će Tramp prvi da prihvati poziv", izjavio je bezbjednosni analitičar Alehandro Ope i dodao: "Šta Meksiko ima od toga? Ništa. To jedino koristi Trampu."

Zlatno pravilo meksičke spoljne politike je dosad bilo da izbjegava svrstavanje na neku stranu kad je riječ o američkim predsjedničkim izborima, pa je zato planiran poziv i Klintonovoj i Trampu, iako su meksičke vlasti sklonije stavu bivše američke državne sekretarke o procesu dobijanja državljanstva za migrante.

Penja Nijeto je priznao da je pozvao oba američka predsjednička kandidata i rekao da je to uradio pošto vjeruje "u dijalog za unapređenje interesa Meksika i prije svega zaštitu Meksikanaca u čitavom svijetu".

Bonus video: