Italijanski tužilac: Spriječiti mafiju da učestvuje u obnovi

Roberti je rekao da je poznato da se mafija ugrađivala u građevinske ugovore nakon zemljotresa koji je pogodio pokrajinu Irpinija 1980. godine, kada je poginulo više od 2.000 ljudi, prenosi britanski list Gardijan
1 komentar(a)
zemljotres Italija, Foto: Reuters
zemljotres Italija, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.08.2016. 14:36h

Italijanski državni tužilac za borbu protiv mafije Franko Roberti upozorio je da vlasti u toj zemlji moraju da spriječe mafiju da se uključi u obnovu gradova razrušenih u razornom zemljotresu u kojem je poginulo skoro 300 ljudi.

Roberti je rekao da je poznato da se mafija ugrađivala u građevinske ugovore nakon zemljotresa koji je pogodio pokrajinu Irpinija 1980. godine, kada je poginulo više od 2.000 ljudi, prenosi britanski list Gardijan.

Prema njegovim riječima, mora se izbjeći sličan scenario poslije zemljotresa magnitude 6,2 koji je prošle nedjelje razorio mjesta Amatriče, Akumoliju i Peskara del Toro.

"Postoje rizici, beskorisno je to sakrivati", rekao je Roberti za italijanski list La Republika.

Takođe, on je ocjenio da je obnova zemlje poslije zemljotresa "ukusan zalogaj za kriminalce i kriminalne klanove".

Italijanski tužilac je naglasio da se mafijaški klan "napuljska Komora" ugrađivao u građevinske ugovore širom Italije i dodao da je nekvalitetna gradnja doprinjela razaranju u Ipriniji.

"Pouke su izvučene, ali rizici i dalje postoje", upozorio je on.

Vlasti u Italiji otvorile su istragu o tome da li građevinske firme primjenjuju antisezmičke propise prilikom rekonstrukcija javnih zgrada, među kojima je i škola u Amatričeu, koja se srušila u zemljotresu.

"Postoje sumnje da takva tragedija nije bila samo pitanje sudbine", rekao je glavni tužilac u pogođenoj pokrajini Rijeti, sjeverno od Rima.

Lokalne vlasti navode da je njihova dužnost da utvrde odgovornost i provjere da li je bilo ljudske krivice.

Italijanski mediji izvještavaju da škola u Amatričeu, koja se do temelja srušila u zemljotresu, nije bila sazidana u skladu sa propisima i da nije mogla da izdrži zemljotres.

Škola je rekonstruisana 2012. godine, a gradsko vijeće Almatričea je tada platilo 700.000 eura konzorcijumu graditelja za implementaciju standarda za borbu protiv zemljotresa u školskim zgradama.

Bonus video: