Američka vlada predlaže zabranu plivanja s delfinima

En Geret iz Nacionalne službe navela je da uznemiravanje delfina dok odmaraju, može da ugrozi tu vrstu
2 komentar(a)
Delfini, Foto: Shutterstock
Delfini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.08.2016. 11:54h

Administracija američkog predsjednika Baraka Obame predložila je zabranu plivanja sa delfinima na Havajima, što je potez koji bi razočarao mnoge turiste, ali bi tim sisarima omogućio neophodan odmor i san.

Nacionalna služba za pomorski ribolov saopštila je da delfini, poznati po iskakanju iz vode i okretanju u vazduhu, ne mogu da se odmaraju tokom dana i da su pod stresom, prenosi Glas Amerike.

Jedna polovina mozga tih sisara je zaslužena za san, a druga polovina je "budna", da bi mogli da izrone na površinu i dišu. Zbog toga, mogu da izgledaju budni i aktivni, čak i kada spavaju.

En Geret iz Nacionalne službe navela je da uznemiravanje delfina dok odmaraju, može da ugrozi tu vrstu.

"Oni su poput nas. Ako se ne odmaramo dovoljno, možemo da imamo zdravstvene probleme. Sve smo bolesniji. Ne funkcionišemo tako dobro kao poslije dobrog sna. Isti slucaj je sa delfinima. Vremenom, njihovo zdravlje može da bude narušeno. Takode, možda neće moći da se brinu o mladima. Mogu da ih napuste, kao i svoja staništa. Sve to može da utice na dugoročni nivo populacije delfina”.

Delfini love noću, dok se tokom dana okupljaju u plitkim zalivima da bi se zaštitili od predatora, zbog čega su popularna atrakcija za turiste. Desetine kompanija na Havajima organizuje dnevne ture plivanja sa delfinima.

Predložena zabrana obuhvatila bi podrucje od četiri kilometra od obale, gdje 98 odsto tih sisara odmara tokom dana.

Federalna agencija, kako navodi Glas Amerike, planira da narednog mjeseca održi više javnih rasprava o najavljenim propisima, a konacnu odluku bi trebalo da donese naredne godine.

Bonus video: