STAVLJENA TAČKA PETODECENIJSKI SUKOB

Kolumbija: Potpisan istorijski mirovni sporazum sa FARK

"Postigli smo svoj cilj. Rat je gotov, ali i tu je i novi početak. Ovaj sporazum otvara vrata za još inkluzivnije društvo"
0 komentar(a)
Kolumbija mir, Foto: Twitter
Kolumbija mir, Foto: Twitter
Ažurirano: 25.08.2016. 07:38h

Kolumbijska vlada i pobunjenička grupa FARK potpisali su u Havani istorijski mirovni sporazum, stavljajući tačku na više od pet decenija sukoba, javio je danas BBC.

Obije strane su se dogovorile da rade zajedno na socijalnim problemima, na sprovođenju pravde prema žrtvama sukoba i da izgrade stabilan i trajni mir, dodaje se.

Dogovor je objavljen u kubanskim gradu Havani, gdje su pokrenutI mirovni pregovori u novembru 2012. godine.

U sukobima je, prema dosadašnjim procjenama, poginulo 220.000 ljudi, dok su milioni morali da napuste svoje domove.

"Kolumbijska vlada i FARK objavljujemo da smo došli do konačnog, potpunog i definitivnog sporazuma", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Šef kolumbijske delegacije Umberto de la Kale i glavni pregovarač FARK-a Ivan Markes, potpisali su sporazum na ceremoniji u Kubi.

"Postigli smo svoj cilj. Rat je gotov, ali i tu je i novi početak. Ovaj sporazum otvara vrata za još inkluzivnije društvo", rekao je De La Kale.

Dvije strane su potpisale bilateralni prekid vatre u junu, čime je otvoren put za konačan dogovor.

"Bio je to težak posao, sa svijetlim i teškim trenucima", rekao je Markes i dodao da su svi "radili od srca" te da sada mogu da kažu da njihova zemlja kreće u oporavak.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je telefonom predsjednika Huana Manuala Santosa kako bi mu čestitao na postignutom sporazumu.

"Predsjednik je prepoznao značaj ovog istorijskog događaja koji je došao u kritičnom trenutku. Predstoji dug proces kako bi se u potpunosti sproveo pravedan i trajan mirovni sporazum koji može da unaprijedi sigurnost i prosperitet za kolumbijski narod", navodi se u saopštenju iz Bijele kuće.

Sporazum je uslijedio nakon četiri godine pregovora koje su u više navrata bili na ivici prekida, piše BBC.

U skladu sa odredbama sporazuma, FARK se odriče oružanih borbi i priključuje pravnim političkim procesima.

"Kada se mir postigne kroz dogovor, nema ni pobjednika ni gubitnika. Pobjednik je Kolumbija, smrt je izgubila" napisao je na Tviteru pregovarač FARK-a Rikardo Telez.

"Slijedi glasanje građana Kolumbije koje će se održati 2. oktobra, kako bi dogovor bio odobren", najavio je predsjednik Santos i dodao da će to biti "najvažniji izbori u njihovim životima".

Bivši predsjednik Alvaro Uribe vodi kampanju sa ciljem da dogovor bude odbačen, piše BBC.

Preporučujemo za Vas