PORAST SAMOUBILAČKIH NAPADA MALOLJETNIKA

Djeca kao oružje ekstremistima

Očevici napada u Gazijantepu tvrde da je napadač dijete, ukoliko to bude potvrđeno to će biti prvi takav slučaj u Turskoj
55 pregleda 2 komentar(a)
djeca ekstremisti, Foto: Ibtimes.co.uk
djeca ekstremisti, Foto: Ibtimes.co.uk
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Dječak je izgledao uplašeno i mlađe od 16 godina kada ga je iračka policija zgrabila na ulici u sjevernom gradu Kirkuku. Kada su mu skinuli košulju, pronašli su bombu od dva kilograma privezanu za njegovo tijelo.

To se dogodilo u nedjelju. Dan ranije, u Turskoj su u napadu bombaša samoubice stradale 54 osobe, od čega su polovina bila djeca. U prvom saopštenju nakon napada predsjednik Tajip Erdogan je kazao da je napad izvelo dijete između 12 i 14 godina. Mada je premijer Binali Jildirim kasnije bio oprezniji u saopštenju rekavši da ne mogu sa sigurnošću da kažu da je napadač dijete, bezbjednosni izvori su, pozivajući se na izjave očevidaca, potvrdili Erdoganovu izjavu. Ukoliko se to pokaže tačnim to će biti prvi put u Turskoj da su ekstremisti poslali dijete bombaša. 

U Avganistanu, talibani odavno koriste djecu za napade. Jedan 14-godišnji bombaš na biciklu ubio je u NATO bazi u Kabulu šest osoba, a dvije godine kasnije tinejdžer se raznio  u francuskom kulturnom centru.

Istraživači i zvaničnici tvrde da ID i drugi ekstremisti sada sve više koriste istu taktiku, moguće da bi nadoknadili gubitke na frontu i sačuvali odrasle borce ili da bi jednostavno uhvatili nespremnim bezbjednosne snage. 

U Zapadnoj Africi, Boko haram je vrebao raseljenu djecu ili mlade djevojčice koje je otimao kako bi ih primorao da postanu bombaši. U Iraku i Siriji, aktivisti kažu da je Islamska država uzimala djecu iz gradova koje je osvajala i indoktrinirala ih u svojim školama i kampovima. 

ID je poznata po tome da na društvenim mrežama objavljuje snimke djece na obuci, ili kako sprovode bombaške napade i pogubljenja.

„Regrutovanje djece širom regiona je u porastu”, kazala je Džulijet Touma, regionalni portparol UNICEF-a. „Djeca preuzimaju aktivniju ulogu, obučavaju ih da koriste teško naoružanje, smještaju na kontrolne punktove na prvim linija fronta, koriste kao snajperiste i u ekstremnim slučajevima šalju u samoubilačke bombaške misije”.

U javnosti je malo toga objavljeno o napadaču na vjenčanju u Gazijantepu. Niko nije preuzeo odgovornost, ali je poznato da je ID u prošlosti napadala kurdske skupove kako bi podstakla etničke tenzije.

Turske vlasti su saopštile da istražuju mogućnost da su ekstremisti postavili eksploziv na bombaša, a da on ili ona toga nijesu bili svjesni, i kasnije ga detonirali na daljinski upravljač. 

Ta taktika je ranije korištena u Iraku, gdje su djeca i mentalno bolesne  osobe bez njihovog znanja korišteni kao bombaši.  

U neuspjelom napadu u sjevernom iračkom gradu Kirkuku u nedjelju, na televizijskim snimcima vidi se dječak koji plače i vrišti u trenutku kada su ga zgrabile iračke bezbjednosne snage u blizini zgrade ministarstva unutrašnjih poslova.

Bezbjednosni zvaničnici su kazali da je dječak imao 16 godina, mada se u medijima navodi da je mnogo mlađi. On je Iračanin iz Mosula, posljednjeg urbanog centra koji je i dalje pod kontrolom ekstremista, koji iračke snage i kurdske Pešmerge uz podršku američkih aviona pokušavaju da osvoje.

Hišam al Hašimi, analitičar koji savjetuje iračku vladu o ID, kaže da su ekstremisti nakon gubitaka na frontu u Iraku i Siriji ponovo aktivirali njihovu „Brigadu nebeske mladosti”. 

„Tinejdžere je lakše regrutovati za samoubilačke misije, naročito u trenucima patnje ili očaja zbog gubitka voljenih”, kazao je on. „Oni takođe privlače manje pažnju i nijesu sumnjivi kao odrasli”.

Djeca regruti koja su pobjegla od ID u Raki u Siriji opisala su kako su ih učili da barataju oružjem, kao i da detoniraju samoubilačke pojaseve.

Zvaničnici UN navode da je u Zapadnoj Africi došlo do porasta napada poput onog u kojem je desetogodišnja djevojčica prošle godine detonirala bombu na pijaci u nigerijskom gradu Maiduguri, kada je stradalo 16 osoba.

Jedna 12-godišnja Nigerijka obmotana eksplozivom u Kamerunu u martu kazala je policiji da ju je oteo Boko haram nakon što su godinu dana ranije zauzeli njeno selo. 

Prema izvještaju UNICEF-a, skoro dvije trećine djece bombaša su djevojčice. U prvih šest mjeseci ove godine, UNICEF navodi da je u Zapadnoj Africi zabilježeno 38 slučajeva u kojima su djeca bila bombaši samoubice.