Južna Koreja i SAD u združenoj vježbi, Kim Džong Un bijesan

Pjongjang je zaprijetio Seulu i Vašingtonu da će ih "pretvoriti u pepeo" ukoliko bude naznaka napada na Sjevernu Koreju.
4 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.08.2016. 07:27h

Oružane snage Južne Koreje i SAD počele su u ponedeljak godišnju združenu vojnu vježbu i pored prijetnji Sjeverne Koreje da će sprovesti nuklearne napade.

Prijetnje Pjongjanga da će uzvratiti napad nisu neuobičajene, ali je posljednje upozorenje izdato u trenutku dodatnog porasta tenzija na Korejskom poluostrvu zbog planova SAD da postave protivraketni sistem u Južnu Koreju i prošlonedjeljnog prebjega severnokorejskog diplomate u Seul zbog neslaganja sa državnom politikom.

Pjongjang je zaprijetio Seulu i Vašingtonu da će ih "pretvoriti u pepeo" ukoliko bude naznaka napada na Severnu Koreju.

Jedinice Severne Koreje spremne su da uzvrate i napadnu južnokorejske i američke snage koje učestvuju u vojnoj vježbi, navodi se u saopštenju severnokorejske vojske, javili su državni mediji u Pjongjangu.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje izrazio je žaljenje zbog upozorenja Severne Koreje, dodajući da su vježbe odbrambenog karaktera. Seul i Vašington su više puta saopšili da nemaju namjeru da napadnu Pjongjang.

Oko 50.000 južnokorejskih i oko 25.000 američkih vojnika učestvuje u kompjuterski simuliranim manevrima koji će trajati 12 dana.

Združne vježbe SAD i Južne Koreje prijete da ugroze odnose između dvije Koreje koje su tehnički i dalje u ratu jer su posle završetka Korejskog rata (1950-1953) sklopile primirje ali ne i mirovni sporazum.

Bonus video: