Ruski avioni ponovo poletjeli iz baze u Iranu

Ustav Irana, koji je ratifikovan posle Islamske revolucije 1979. godine, zabranjuje formiranje stranih vojnih baza na iranskoj teritoriji
90 pregleda 11 komentar(a)
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2016. 10:28h

Ruski taktički bombarderi "Su-34" poletjeli su danas s piste u Iranu u napade na položaje Islamske države u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor gdje je ubijeno više od 150 ekstremista, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Avioni su poletjeli s aerodroma Hamadan s maksimalnim tovarom visoko eksplozivnih rasprskavajućih bombi od 500 kilograma 'OFAB-500', preneo je Tass.

"Kao rezultat napada uništena su dva komandna položaja i veliki poljski kamp za obuku Islamske države blizu Deir ez-Zora. Ubijeno je više od 150 ekstremista, uključujući strane plaćenike", navelo je ministarstvo.

Rusija je juče prvi put koristila iranske baze za napade na položaje ekstremista u Siriji.

Portparol Stejt departmenta SAD rekao je da Vašington ispituje da li upotreba vazdušnih baza za napade na ekstremiste u Siriji predstavlja kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, koja zabranjuje snabdijevanje, prodaju ili prebacivanje borbenih letjelica Irana osim ako to unaprijed ne odobri Savjet bezbjednosti.

Tass navodi da je izvor iz ruskog ministarstva rekao da ruska upotreba baza u Iranu ne krši rezoluciju koja je usvojena prošle godine kada su ukinute sankcije Iranu zbog nuklearnog programa.

Laridžani: Rusija nema stalnu bazu

Rusija nema stalnu bazu u Iranu za napade na položaje Islamske države (ID) u Siriji, saopštio je danas predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani.

Laridžani je pokušao da ublaži zabrinutost domaće javnosti nakon što su vlasti u Moskvi juče objavile da su njihovi avioni polejteli iz baze u Iranu u napad na položaje ID, prenosi iranska agencija IRNA.

Ustav Irana, koji je ratifikovan posle Islamske revolucije 1979. godine, zabranjuje formiranje stranih vojnih baza na iranskoj teritoriji.

Rusija dosad nije koristila baze izvan Sirije za napade na ekstremiste.

Rusko ministarstvo navodi da su bombarderi "Su-34" i "Tu-22M3" juče izvršili napade na pozicije ID, Nusra fronta u Alepu, kao i u Deir el-Zoru i Idlibu, uništivši pet velikih skladišta municije, kampove za obuku i tri komandna položaja.

Rusija i Iran proširili su svoje veze proteklih mjeseci pošto je ukinuta većina sankcija Iranu.

Bonus video: