Sudbina Boba Dola: Hoće li Republikanci okrenuti leđa Trampu?

To ne bi bilo prvi put da Republikanska partija "raskine" sa svojim predsjedničkim kandidatom, napominje američka agencija, podsjećajući da je 1996. godine ta stranka praktično digla ruke od nominovanog Boba Dola čim je postalo jasno da on nema velike šanse za pobjedu
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2016. 11:39h

Dok republikanski kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp ređa gaf za gafom, republikanski lideri su počeli da otvoreno razmišljaju o tome da mu okrenu leđa.

Kako navodi AP, do takvih razmišljanja se došlo kako bi spriječili eventualne pozamašnije partijske gubitke na dan izbora.

To ne bi bilo prvi put da Republikanska partija "raskine" sa svojim predsjedničkim kandidatom, napominje američka agencija, podsjećajući da je 1996. godine ta stranka praktično digla ruke od nominovanog Boba Dola čim je postalo jasno da on nema velike šanse za pobjedu. U očaju zbog Trampovih političkih stavova koji stvaraju podjele, Republikanci koji su svoje profesionalne živote posvetili izboru predsjedničkih kandidata izražavaju uvjerenje da je za tu partiju Bijela kuća već izgubljena jer, kako tvrde, Tramp gubi grupe ljudi koje više ne može da vrati. Više od 100 zvaničnika Republikanske partije, uključujući najmanje šest bivših članova Kongresa i najmanje 20 nekadašnjih članova Republikanskog nacionalnog komiteta, potpisalo je protekle nedjelje pismo kojim od predsjednika tog komiteta Rajnsa Pribasa traže da obustavi finansiranje Trampove kampanje. "Smatramo da sklonost Donalda Trampa ka stvaranju podjela, njegova nesmotrenost, nekompetentnost i nepopularnost koja obara sve rekorde rizikuju da pretvore ove izbore u ubjedljivu pobjedu Demokrata", navodi se u nacrtu teksta pisma Pribasu, u koji je "Politiko" prije nekoliko dana imao uvid. Potpisnici pisma nazivaju njujorškog milijardera prijetnjom po partiju i zemlju i traže od Komiteta da sredstva kojima sada finansira Trampovu kampanju hitno preusmjeri na finansiranje republikanskih kandidata za Kongres, ocjenjujući da "to ne bi trebalo da bude teška odluka, pošto Trampove šanse da bude izabran za predsjednika isparavaju iz dana u dan". Nema dokaza da postoji formalni plan za raskid sa Trampom na nivou stranačkih struktura po pojedinačkim američkim državama niti na nivou Republikanskog nacionalnog komiteta, ali je Pribas neformalno razgovarao o toj mogućnosti sa stranačkim liderima proteklih dana, rekla su za AP tri neimenovana republikanska zvaničnika. Za sada, Pribas glasno podržava Trampa, a razdor u redovima Republikaca nema odraza ni na Trampovu sposobnost da privuče pristalice na svoje skupove, gdje neki i dalje satima čekaju u dugim redovima da bi ga vidjeli, zaključuje američka agencija, uz napomenu da do izbora ima još skoro tri mjeseca.

Bonus video: