TRAGEDIJA U TEKSASU

Otac ga zaboravio u autu: Dječak od šest mjeseci preminuo od toplotnog udara

18 komentar(a)
parking, vozila, kola, Foto: Shutterstock
parking, vozila, kola, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2016. 10:22h

Šestomjesečni dječak preminuo je od toplotnog udara pošto ga je otac ostavio da provede cio dan u pregrijanom automobilu u Teksasu, saopštili su američki zvaničnici.

Dječakov otac, koji radi u obližnjoj prodavnici, rekao je policiji da je zaboravio da odvede sina u obdanište prije odlaska na posao. Tijelo mrtvog djeteta pronašao je tek posle deset sati.

Ljekari nisu mogli da pomognu dječaku, a otac je ubrzo prebačen u bolnicu zbog bolova u grudima, navodi policija.

Temperature u parkiranim automobilima u toj oblasti u toku dana mogu da budu izuzetno visoke.

Najmanje 27 djece umrlo je u SAD u pregrijjanim automobilima od početka godine, medju kojima šestoro djece iz Teksasa, upozoravaju stručnjaci. U SAD je u 2015. godini, zbog neodgovornosti roditelja, na isti način stradalo 15 djece.

Porast broja djece nastradale od toplotnog udara u automobilima u SAD povećao se 90-ih godina prošlog vijeka, posle uvođenja bočnih vazdušnih jastuka u putničkim automobilima, pa djeca na zadnjim sjedištima ostaju neprimjećena, navode stručnjaci.

Broj djece umrle od toplotnog udara u kolima u SAD povećao se za 38 odsto u odnosu na 1998. godine. Crna statistika pokazuje da je najgora bila 2010. godina , kada je staralo 49 mališana.

Početkom avgusta, dvije bliznakinje stare 15 mjeseci umrle su od toplotnog udara kada su ih roditelji zaboravili u automobulu na vrelom parkingu.

Policija i stručnjaci upozoravaju roditelje da uvijek otvore zadnja vrata kada parkiraju vozila. Takođe, potrebno je da zaposleni u vrtićima kontaktiraju roditelji kada se njihova djeca ne pojave u obdaništu.