Fidel Kastro u pozorištu za 90. rođendan

Pored Fidela, sjedio je njegov mlađi brat, predsjednik Raul Kastro i predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, kao i najviši vojni i civilni zvaničnici Kube
66 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2016. 08:16h

Bivši kubanski lider Fidel Kastro pojavio se u subotu u javnosti na svoj 90. rođendan.

Državna televizija je nešto poslije 18 sati u subotu emitovala snimak Fidela Kastra kako polako prilazi svom mjestu u pozorištu "Karl Marks". Nosio je gornji dio trenerke "puma" i zelenu košulju.

Sjeo je na mjesto koje je izgledalo kao specijalno opremljena invalidska kolica i gledao muzičku priredbu dečijeg teatra, koju su pratile scene najvažnijih događaja njegove vladavine, naveo je AP.

Pored Fidela, sjedio je njegov mlađi brat, predsjednik Raul Kastro i predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, kao i najviši vojni i civilni zvaničnici Kube.

Fidel Kastro nije viđen u javnosti od aprila, podsjetile su agencije.

Kastro je u subotu proslavio rođendan - zahvalio se Kubancima na počastima koje su mu ukazali, a u autorskom tekstu koji je tim povodom objavljen u državnim medijima je kritikovao starog neprijatelja - Sjedinjene Američke Države.

Kubanci su ovog mjeseca odali niz počasti svom penzionisanom "istorijskom lideru" koji je predvodio revoluciju 1959. i izgradio komunističku državu na pragu SAD, preživevši pri tom, kako tvrdi, stotine pokušaja atentata, navodi Rojters.

Mnogi Kubanci smatraju da Fidel više ne ide u korak s vremenom i da je znatno pragmatičniji njegov mlađi brat Raul, koji ga je zamijenio na vlasti 2008, ali Fidelovi sunarodnici i dalje nastavljaju da ga za rođendan obasipaju počastima raznih vrsta - od izložbe fotografija o njegovom životu do najduže cigare na svijetu, od 90 metara, napravljene njemu u čast.

Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsjednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, sa svih funkcija zvanično se povukao 2008, nakon što je teško oboleo, a vlast je prepustio svom bratu Raulu.

Galerija

Bonus video: